Perioadele de somn pe parcursul zilei se incadreaza in categoria microsleep-ului, termen preluat din engleza, si apare atunci când creierul nostru intră într-un mod involuntar de somn complet timp de câteva secunde până la până la 15 secunde
„Din punct de vedere clinic, microsomnul se manifestă adesea prin scurte perioade de somnolență, înclinare a capului sau somn, care apar involuntar, în special în momentele de relaxare sau în timpul sarcinilor repetitive”, precizeaza Miller, un psihoterapeut autorizat în practică privată și proprietarul și fondatorul DC Metro Sleep and Psychotherapy.
Lucrătorii în schimburi și cei cu tulburări de somn sunt în mod special expuși riscului de microsomn, având în vedere că aceștia sunt mai predispuși la privarea de somn. Unul dintre cele mai grave efecte ale microsomnului este reprezentat de accidentele care pot surveni în timpul conducerii. Studiile arată că persoanele cu tulburări de somn legate de muncă în schimburi au cel mai mare risc de a suferi accidente rutiere.
În plus, operarea de echipamente grele care necesită o concentrare totală sau manipularea obiectelor potențial periculoase (precum tăierea cu un cuțit ascuțit) devine riscantă. Acest risc crește semnificativ atunci când există posibilitatea de a provoca vătămări proprii sau altora.
Cum să preveniți microsomnul
Prevenirea microsomnului este cea mai sigură și eficientă modalitate de a gestiona tulburările de somn și episoadele de microsomn. Privarea de somn este principala cauză a episoadelor de microsomn și poate fi controlată printr-o igienă adecvată a somnului.
Sugestii pentru îmbunătățirea igienei somnului
1. Rutine de somn:Stabiliți un program regulat de somn, culcându-vă și trezindu-vă la aceeași oră în fiecare zi.
2. Temperatura camerei:Mențineți temperatura camerei într-un interval confortabil pentru somn.
3. Nivel de întuneric: Asigurați-vă că dormitorul este întunecat sau folosiți o mască de somn pentru a bloca lumina.
4. Utilizarea aparatelor de sunet Folosiți aparate de sunet sau ventilatoare pentru a crea un zgomot de fundal constant, care poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.
5. Timpul și dimensiunea meselor: Evitați mesele copioase sau consumul de cafeină și alcool înainte de culcare.
6.Utilizarea electronicii: Reduceți expunerea la ecrane (telefoane, tablete, televizoare) cu cel puțin o oră înainte de somn.
7. Siguranță și confort general:Asigurați-vă că patul și pernele sunt confortabile și că aveți un mediu de somn sigur.
Dr. Kogan a subliniat că persoanele cu apnee în somn sau alte tulburări de somn ar trebui să urmeze un tratament adecvat. Tratamentul corespunzător poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și poate contribui la un sentiment general de revitalizare.