Ministerul Educaţiei a premiat, marţi, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Naţional al Copiilor, elevii care au obţinut performanţe remarcabile la olimpiadele internaţionale în anul 2024, alături de profesorii lor şi de unităţile de învăţământ de provenienţă!

Fondul de premiere din acest an a depăşit 4,7 milioane de lei, fiind semnificativ mai mare decât anul trecut, când s-au alocat 3,9 milioane de lei.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educaţiei, 178 de elevi din 72 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi private, provenind din 33 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, au fost recompensaţi pentru rezultatele deosebite obţinute. Aceştia au câştigat 220 de premii, medalii şi menţiuni la 33 de olimpiade internaţionale şi regionale pentru juniori şi seniori.

„În acelaşi timp, au fost premiaţi şi cei 192 de profesori care i-au pregătit pe laureaţi. Un elev a obţinut 5 premii la competiţii diferite, 7 elevi au câştigat câte trei distincţii, iar 23 de elevi au obţinut câte două premii la olimpiadele internaţionale”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reafirmat angajamentul instituţiei pentru susţinerea performanţei prin măsuri concrete, precum bursele de excelenţă olimpică oferite în timpul liceului şi bursele internaţionale acordate la facultate pentru elevii premiaţi la olimpiade internaţionale.

„Avem o premieră în România – profesorii care pregătesc olimpici sunt remuneraţi. Aceşti copii valoroşi pot fi ambasadori ai ştiinţei în comunităţile lor şi reprezintă o sursă de inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat Ligia Deca.

Din totalul celor 220 de premii obţinute de elevii români, se numără:

  • 7 medalii de aur absolut (punctaj maxim),
  • 45 de medalii de aur,
  • 30 de premii I,
  • 64 de medalii de argint,
  • 11 premii II,
  • 35 de medalii de bronz,
  • 11 premii III,
  • 17 menţiuni şi diplome echivalente.

Ministerul Educaţiei a acordat premii în bani şi diplome atât elevilor, cât şi profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învăţământ din care aceştia provin. În cazul profesorilor, dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, stimulentul financiar se împarte în mod egal. Şcolile au primit premii pentru fiecare elev laureat, fondurile urmând a fi utilizate pentru dotări menite să îmbunătăţească procesul educaţional, în special la disciplinele unde s-au obţinut performanţe.

În acest an, fondul de premiere a fost de 4.769.000 lei, reflectând o creştere semnificativă faţă de anul precedent.