Ministerul Educației continuă să promoveze predarea limbii române peste hotare, prin programe precum Cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (L.C.C.R.), care, de 17 ani, aduc împreună aproximativ 11.000 de copii și tineri din diaspora
Pentru a reduce inechitățile și a îmbunătăți condițiile profesorilor care predau aceste cursuri, ministerul a propus noi măsuri legislative, aflate acum în consultare publică. Acestea includ:
- Recunoașterea vechimii în muncă pentru profesorii și lectorii români;
- Acces la asigurări de sănătate, pentru o mai bună protecție socială;
- Drepturi la concedii de odihnă și medicale, similare cu cele ale profesorilor din România.
De asemenea, lectoratele de limbă, literatură și cultură românească din marile universități internaționale beneficiază de o majorare medie de 40% a indemnizațiilor. Aceasta este prima actualizare din ultimii 10 ani, menită să acopere costurile mai ridicate de trai în străinătate și să asigure continuitatea acestor programe.
Aceste măsuri reflectă angajamentul Ministerului Educației de a sprijini răspândirea limbii române și de a îmbunătăți condițiile de muncă ale celor care contribuie la păstrarea identității culturale în diaspora.
Copiii români au nevoie să mențină legătura cu limba maternă și valorile culturale ale țării noastre, indiferent unde se află!- transmite Ligia Deca.