Foto: Ministerul Mediului - România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, alături de experți de la Apele Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență , efectuează în această dimineață o acțiune de monitorizare aeriană a zonelor din țară expuse unui risc crescut de inundații.

Acțiunea are loc pe fondul creșterii debitului Dunării și a așteptării unei viituri iminente în următoarele zile. Această supraveghere este parte a măsurilor preventive pentru a evalua situația și a lua decizii rapide în vederea protejării populației și a minimizării efectelor inundațiilor.

„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină. Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare #SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a transmis Mircea Fechet, conform Ministerul Mediului – România.

Unul dintre primele puncte inspectate în cadrul acțiunii a fost digul din zona Rast – Bistreț, județul Dolj, care a fost grav afectat în timpul inundațiilor din 2006. În acel an, aproximativ 22.000 de hectare de teren au fost inundate, afectând grav mai multe localități din zonă.

„Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006. Din câte m-au informat colegii mei de la ABA Apele Române Jiu, în ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, formațiile de lucru Dunăre-Bistreț și Dunăre – Nedeia au continuat lucrările de prevenție și întreținere a acestor zone și în altele din aria lor de activitate. Am primit asigurări de la specialiștii ANAR că digul va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”, a declarat Mircea Fechet, conform sursei citate.
O alta zona inspectata a fost digul de la Islaz, județul Teleorman:
Aici este zona de confluenţă a râului Olt cu fluviul Dunărea, unde Dunărea face remu (intră pe lungimea cursului de apă al Oltului) și în cazul unui debit mai mare al apei pot apărea probleme. Pentru că localitatea Islaz se află în risc de inundații atât din partea râului Olt, cât și din cauza remuului produs pe Olt de fluviul Dunărea, dar și din combinația acestor două ape: Olt și Dunăre. Colegii mei de la Apele Române sunt pregătiți pentru orice situație. În anul 2006, s-au montat hidrobaraje, s-a realizat un dig de pământ şi din saci de nisip”, a declarat ministrul Mircea Fechet.