O casă care a aparținut unuia dintre primii telefoniști din România, amenințată cu demolarea, a fost relocată la Măgurele/ Voluntarii sunt invitați să ajute la salvarea ei!

O casă cu poveste și valoare arhitectonică semnificativă din satul Remuș, județul Giurgiu, care urma să fie demolată pentru a face loc unei parcări, a fost relocată în comuna Măgurele, județul Ilfov.

Casa urmează să-și recapete strălucirea de altădată cu ajutorul pro bono al voluntarilor, în cadrul unui apel lansat de Asociația Monumente Renăscute, singurul proiect non-profit dedicat salvării caselor cu valoare culturală din sudul Munteniei.

Casa a aparținut lui Ilie Micu, telefonist în satul Remuș (fost Vlaşca) în perioada interbelică, unul dintre primii telefoniști din România. În ciuda eforturilor Asociației de a salva casa în locația originală, aceasta a primit ordin de demolare pentru extinderea unei parcări de magazin sătesc, astfel că s-a decis strămutarea ei.

„Ilie Micu a fost un mare iubitor al proporțiilor, detaliilor și frumosului, aspecte pe care le-a transpus în locuința sa construită în 1932. Pentru mulți, această casă a fost un fel de Voroneț al caselor interbelice din sudul Munteniei. Sunt foarte bucuros că am reușit să o aducem în comuna Măgurele, județul Ilfov, și să începem procedura de restaurare și replicare a ornamenticii distruse”, a declarat Florin Radu Ștefănescu, fondatorul Asociației Monumente Renăscute.

El a lansat o invitație pe rețelele de socializare pentru toți cei care doresc să contribuie voluntar la refacerea acestei bijuterii arhitecturale și istorice.

„Haideți la clacă! Pe 6 iulie, ora 7:00, începem finalizarea ei. Vom umple pereții cu pământ și paie. Toți cei care vor să participe la renașterea și restaurarea unei perle a patrimoniului construit vernacular al Munteniei sunt așteptați cu mare drag!”, a transmis Monumente Renăscute.

Salvarea casei din Remuș vine după un alt proiect important al Asociației: strămutarea și restaurarea Casei Frusina în 2023, pe un teren pus la dispoziție de primăria din Corbeanca.

Asociația Monumente Renăscute a fost înființată în urmă cu trei ani, cu scopul de a salva casele valoroase abandonate din sudul Munteniei. Este vorba de casele tradiționale care „încă vorbesc”, anexe gospodărești și alte clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps. Asociația, care se bazează în mare parte pe sprijinul sponsorilor și voluntarilor, dorește să pună în valoare nestematele arhitecturii vernaculare românești, să le restaureze și să le ofere o nouă viață și funcționalitate rezidențială sau turistică, fie pentru actualii proprietari, fie pentru alții, sau să le ofere unor entități publice educativ-sociale.

Asociația are un interes deosebit pentru casele în pericol din sudul Munteniei (Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Teleorman), unde acest subiect este aproape inexistent, în ciuda unui patrimoniu arhitectural foarte valoros și neștiut. Multe dintre aceste case au fost deja demolate sau riscă să dispară, deoarece proprietarii nu le cunosc valoarea sau nu dispun de fonduri și know-how pentru a le renova corect.

Asociația dorește păstrarea identității culturale a zonelor în care se află aceste case, scopul fiind salvarea lor in situ. Unde nu este posibil, pentru a nu se pierde definitiv, Asociația încearcă strămutarea lor, dar nu departe de locația inițială.

Renovările și relocările se fac cu sprijinul autorităților locale, unde există deschidere, și cu ajutorul fondurilor, deocamdată puține, de la acestea și de la companii locale.

Lucrările se realizează prin eforturile voluntarilor, studenți și elevi interesați de practică, precum și copii preșcolari curioși să afle metodele constructive de odinioară.