Foto: styleandnature.ro

Multiplele beneficii aduse de padurile urbane printre care se numara si îmbunătățirea calității aerului, reducerea efectului de „insulă de căldură” urbană, oferirea de spații pentru recreere sunt acum aduse în Suceava, Mufatlar și Buzău, ce sunt primele orașe care vor beneficia de păduri urbane, ca parte a unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Programul destinat plantării de mini-păduri în orașele din România este deschis până la sfârșitul anului, cu o alocare totală de 30 de milioane de euro din partea #PNRR.

 

„Îi felicit pe primarii din Suceava, Murfatlar și Buzău pentru că își înzestrează comunitățile cu noi “plămâni verzi”, care să le asigure locuitorilor un aer mai curat și să reducă efectele poluării! Cele trei administrații sunt primele care au semnat contractele de finanțare pentru plantarea de mini-păduri, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt bucuros că tot mai multe terenuri, inclusiv unele aflate acum în stare de degradare, se transformă în păduri urbane, care pot absorbi cantități mai mari de dioxid de carbon și pot aduce un plus semnificativ în ceea ce privește calitatea aerului din orașe și municipii. De asemenea, am o mare mulțumire că și instituțiile de învățământ sunt preocupate de îmbunătățirea suprafețelor verzi din campusuri (Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Colegiul ”Ștefan Odobleja” și Universitatea din Craiova), și sper ca exemplul lor să îi inspire pe mulți”, atransmis ministrul Mircea Fechet.

În Suceava, proiectul prevede crearea unei păduri urbane pe o suprafață de 5,76 hectare în zona Dealul Mănăstirii. Pentru acest proiect, administrația locală va primi o finanțare de 2,7 milioane lei pentru cartierul Burdujeni.

În Murfatlar, se va înființa o pădure urbană pe o suprafață de 8.220 mp în zona fostei cariere de cretă, cu un buget de aproximativ 367.000 lei.

În Buzău, 13,2 hectare vor fi transformate în pădure urbană, beneficiind de o finanțare de peste 6,2 milioane lei.

În săptămânile următoare, alte șase administrații vor semna contractele de finanțare pentru proiecte de păduri urbane, acestea fiind:

– Buftea
– Galați
– București (sectorul 1)
– Bistrița
– Alba Iulia
– Tulcea, care va avea cea mai mare suprafață de pădure urbană până acum, de 61,42 hectare.