Argentinienii au aşteptat mult timp ca Papa Francisc să viziteze ţara sa natală, pe care a părăsit-o în 2013 pentru a deveni liderul Bisericii Romano-Catolice/ Având în vedere că starea sa de sănătate este fragilă din cauza unei pneumonii duble, revenirea în Argentina pare tot mai puţin probabilă, comentează Reuters!
În vârstă de 88 de ani, Papa Francisc s-a aflat în stare critică din cauza unei infecţii pulmonare. Cele două săptămâni petrecute în spitalul Gemelli din Roma au fost cele mai lungi din timpul pontificatului său, subliniind fragilitatea sănătăţii sale.
De-a lungul pontificatului său, Papa Francisc a făcut mai mult de 45 de călătorii internaţionale, inclusiv în Irak, Emiratele Arabe Unite, Myanmar, Macedonia de Nord, Bahrain şi Mongolia. Totuşi, fostul arhiepiscop de Buenos Aires nu a reuşit niciodată să se întoarcă în Argentina.
„Una dintre marile curiozităţi ale papalităţii sale a fost că, spre deosebire de predecesorii săi, Francisc nu şi-a vizitat niciodată ţara natală”, a declarat Jimmy Burns, autorul biografiei din 2015 „Francisc, Papa Bunei Promisiuni”. Burns consideră că Papa nu a dorit să fie asociat cu niciunul dintre grupurile politice din Argentina, care sunt profund divizate. „Oricare ar fi fost vizita, ea ar fi fost exploatată de o parte sau de alta, alimentând astfel conflictele politice”, a explicat Burns.
Mulţi argentinieni au sperat că Papa va vizita ţara după ce a devenit papă, iar zvonuri despre o astfel de vizită au mai apărut şi anul trecut, însă acestea nu s-au concretizat.
Guillermo Marco, fost purtător de cuvânt al papei pe când acesta era cardinal la Buenos Aires, a declarat pentru Reuters că Argentina a pierdut o „mare oportunitate”. Marco a menţionat că Francisc avea un „suflet de tango” – o referire la muzica şi dansul ce au rădăcini adânci în Buenos Aires. „Ar fi venit, probabil, dacă ar fi avut ocazia să facă o vizită simplă, să întâlnească oamenii pe care îi iubeşte şi poate să celebreze o slujbă pentru ei”, a spus Marco. Totuşi, a subliniat că Papa este conştient de complexitatea situaţiei politice din ţară, unde există o reţea de susţinători şi critici care se luptă pentru influenţă.
În luna septembrie, Papa a afirmat că îşi doreşte să viziteze Argentina, menţionând că „aceştia sunt poporul său”, dar că înainte de a face acest pas trebuie să rezolve mai multe probleme.
Maximo Jurcinovic, purtător de cuvânt al conferinţei episcopale din Argentina, a spus că Biserica se concentrează în prezent pe rugăciuni pentru sănătatea papei, fără a comenta asupra altor aspecte.
Marco a menţionat că Papa părea obosit când a vorbit cu el la sfârşitul lunii ianuarie.
„La 88 de ani, trebuie să adăugaţi la vârstă şi ritmul său de viaţă agitat”, a spus Marco. „Este ca şi cum ar avea o forţă spirituală dată de Dumnezeu care îl face să îşi depăşească limitele fizice, dar corpul îi spune că nu mai poate.”
Pe parcursul pontificatului său, prima dată când un papă din America Latină a ajuns în fruntea Bisericii, Argentina a trecut prin multiple crize economice şi turbulenţe politice. În prezent, guvernul este condus de preşedintele Javier Milei, care a implementat măsuri de austeritate pentru a stabiliza economia. Deşi a criticat odată Biserica, Milei a reconcilat relaţiile cu Papa după preluarea mandatului.
Unii susţin că Papa ar fi trebuit să viziteze Argentina indiferent de climatul politic. „Sunt voci care spun că ar fi trebuit să vină, pentru a ajuta la închiderea faliilor politice”, a spus Sergio Rubin, jurnalist şi coautor al biografiei papei „Iezuitul”.
Rogelio Pfirter, ambasador al Argentinei la Vatican între 2016 şi 2019 şi fost elev al lui Bergoglio la o şcoală iezuită, a subliniat că Papa Francisc a pus întotdeauna accentul pe includerea tuturor în Biserică. „Nu am niciun dubiu că Argentina şi patria sa ocupă un loc special în inima lui”, a afirmat Pfirter.
„Dar pentru Papa, a fost mult mai important să călătorească în Pacific, în Africa sau în alte părţi ale Americii Latine decât în regiunile unde Biserica are deja o poziţie solidă”, a explicat acesta.
Mulţi dintre credincioşii argentinieni încă speră să-l primească pe Francisc acasă şi să-şi aducă aminte de el ca de Jorge Bergoglio, născut în 1936 la Buenos Aires din părinţi italieni. „Faptul că nu a venit încă mă întristează”, a spus Claudia Nudel, care a participat recent la o slujbă pentru sănătatea papei. Silvia Leda, o altă credincioasă, a adăugat: „Mi-ar fi plăcut să vină, dar ceea ce contează cel mai mult este ce poate face pentru lume”.