Peste 61.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate/ Acești copii rămân fie în grija rudelor, fie ajung în sistemul național de protecție, la asistenți maternali sau în centre de plasament, conform unei analize realizate de ParentED, care citează datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA)!

Analiza subliniază că impactul emoțional și psihologic asupra acestor copii poate fi profund și de lungă durată.

De asemenea, se menționează că numărul copiilor rămași în grija rudelor sau în sistemul de protecție specială a scăzut semnificativ în ultimul an, ceea ce poate reflecta îmbunătățiri ale condițiilor economice interne, deși problema continuă să fie de interes național.

Conform datelor ANPDCA, în martie 2024 erau 61.007 copii în această situație, în scădere față de 72.902 în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o diminuare de aproape 17%. Deși tot mai mulți părinți se întorc sau își asumă rolul de sprijin financiar fără a pleca din țară, mii de copii rămân separați de cei care le oferă cea mai importantă bază emoțională – familia.

Un aspect îngrijorător este că unii dintre acești copii ajung în sistemul de protecție specială, precum asistenți maternali sau centre de plasament, confruntându-se cu dificultăți suplimentare în adaptarea la medii noi și cu lipsa contactului constant cu părinții.

Diana Bălan, reprezentant ParentED, afirmă: “Impactul emoțional și psihologic resimțit de acești copii poate fi profund și de lungă durată, având în vedere că dezvoltarea lor emoțională și socială depinde în mod direct de prezența unei figuri parentale stabile.”

Sursă: News.ro