Poliţia Română a oferit noi precizări cu privire la OUG 84/2024, specificând că nu toţi şoferii vor fi testaţi/ Testarea se va aplica doar celor care au un istoric de consum de substanţe interzise sau alcool, prezintă un ”comportament nefiresc” sau dacă în vehicul se găsesc sticle sau substanţe suspecte!

Poliţia Română a făcut sâmbătă noi clarificări referitoare la OUG 84/2024, precizând că nu toți șoferii vor fi testați, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei cu istoric de consum de substanțe interzise sau alcool, cei care prezintă un „comportament nefiresc” sau dacă în vehicul se găsesc sticle sau substanțe suspecte.

De asemenea, pentru a reduce timpul de așteptare, Poliția a anunțat că laboratoarele proprii, autorizate, vor putea efectua teste de sânge.

Poliția Română a explicat că, anterior adoptării OUG 84/2024, retragerea permisului de conducere era prevăzută în legislația rutieră existentă, având caracter administrativ, nu punitiv.

Aceasta se dispune în scris, de exemplu, când titularul unui permis este declarat inapt medical pentru conducerea unui vehicul sau nu se prezintă la examinarea medicală necesară certificării aptitudinilor de conducere.

Prin OUG 84/2024, s-a extins aplicarea acestei măsuri și în cazurile în care șoferul refuză testarea pentru substanțe psihoactive sau alcool, la solicitarea polițistului rutier, fiind identificat în trafic cu următoarele:

a) Sancțiuni repetate în ultimii 3 ani pentru conducerea sub influența alcoolului;
b) Condamnări pentru infracțiuni legate de conducerea sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive, consumul alcoolului sau substanțelor psihoactive după un accident, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice, infracțiuni legate de trafic și consum de droguri;
c) Vehiculul conține recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și prezintă urme de consum sau substanțe cu efecte psihoactive;
d) Comportament nefiresc, indicând consum de alcool sau substanțe psihoactive.

Poliția a subliniat că doar cei care se încadrează în aceste situații sunt testați, nu toți șoferii, și că retragerea permisului încetează dacă analizele biologice confirmă absența alcoolului sau substanțelor psihoactive. Această măsură nu implică întocmirea unui dosar penal și poate fi contestată în instanță, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

În cazul refuzului testării cu drugtest sau etilotest, șoferii sunt conduși la unități medicale specializate pentru recoltarea de probe biologice.

Poliția Română va opera două laboratoare proprii pentru analiza rapidă a probelor, la Institutul Național de Criminalistică și în județul Cluj, iar în viitor vor fi deschise și alte laboratoare în țară.

De asemenea, s-a informat și despre testele DrugTest Drager 5000, de ultimă generație, folosite în toată Europa și în SUA, și despre importanța cetățenilor de a se informa asupra medicamentelor consumate, unele dintre acestea fiind contraindicate pentru condus.

În ceea ce privește accidentul din Constanța din 2 mai, Poliția Română a subliniat că a implementat măsuri legislative și administrative pentru prevenirea unor astfel de evenimente, contribuind astfel la scăderea numărului de accidente rutiere și a victimelor acestora.

Referitor la petițiile pentru anularea OUG 84/2024, Poliția a reiterat că testarea este obligatorie, iar refuzul implică retragerea permisului până la primirea rezultatului probelor biologice.

Aparatele DrugTest nu dau erori, iar 15-20% dintre testele efectuate au ieșit negative la Medicina Legală, din cauza consumului de medicamente.

Poliția a subliniat și importanța respectării legii de către conducătorii de biciclete și trotinete electrice, evidențiind statisticile alarmante privind accidentele rutiere grave și decesele în rândul acestora. Conducătorii pot alege să respecte legislația, fiind sancționați contravențional dacă nu se supun testării alcoolului sau substanțelor psihoactive.

„Interesul societății primează în fața interesului individual. Dacă există indicii despre consum de substanțe interzise sau alcool, trebuie verificate, deoarece șoferul poate fi un pericol pentru ceilalți participanți la trafic”, a concluzionat Poliția Română.