Pompierii români aflaţi în Grecia, misiuni de patrulare şi monitorizare în două zone din Nea Makri

Pompierii români din Grecia, aflați acolo pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație, au participat la misiuni de patrulare și monitorizare în două zone din Nea Makri, precum și la un exercițiu comun/ Marți, riscul de izbucnire a unor incendii în zona lor de activitate a fost estimat la nivel mediu, însă în zonele din sudul Greciei riscul rămâne ridicat!

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunțat marți că membrii Celulei de Coordonare a Ofiţerilor de Legătură, conducerea modulului din România și conducerea modulului din Republica Moldova au participat la o ședință de lucru. Astfel de întâlniri au loc zilnic pentru a discuta aspectele de interes, a planifica activitățile și a stabili misiunile de sprijin, în funcție de nevoile identificate.

De asemenea, aceste întâlniri sunt organizate pentru exerciții de pregătire comună menite să susțină schimbul de bune practici. Ulterior, personalul modulelor din România și Republica Moldova a participat la o prezentare teoretică susținută de membrii Celulei de Coordonare a Ofițerilor de Legătură, abordând cele mai importante aspecte privind misiunea de pre-poziționare în Grecia.

Pompierii salvatori români au efectuat misiuni de patrulare și monitorizare în două zone din Nea Makri, verificând funcționalitatea hidranților din regiune și participând la un exercițiu comun pentru testarea procedurilor specifice de răspuns.

Conform Hărții de Previziune a Riscului de Incendiu (civilprotection.gov.gr), riscul de incendiu pentru marți este ridicat în mai multe zone din sudul Greciei, dar pentru regiunea în care modulul României își desfășoară activitatea, nivelul de risc prognozat este mediu.

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, participă în perioada 1 august – 15 septembrie, pentru al patrulea an consecutiv, cu modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure, pentru a consolida reziliența autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Schimbarea efectivelor va avea loc pe 16 și 31 august, când alte două serii a câte 40 de pompieri vor înlocui personalul de lângă Atena.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor din teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.