Foto: BBC

Administraţia Naţionala americana pentru Oceane şi Atmosferă  preconizează că noi furtuni solare ar putea genera furtuni geomagnetice pe Pământ, ceea ce ar putea duce la apariția aurorelor boreale chiar și la latitudini mai joase

Se estimează că cea mai intensă activitate se va înregistra marți, cu o furtună geomagnetică de categoria 3. În contrast, furtunile din luna mai au atins nivelul maxim, corespunzător categoriei 5. Conform NOAA, aurorele boreale vor fi vizibile în Canada și în statele nordice ale SUA.

Centrul a emis un avertisment pentru o furtună geomagnetică de intensitate mare, cunoscută sub denumirea de G3 – al treilea cel mai înalt nivel pe o scală de cinci – valabilă între 29 și 31 iulie. Se așteaptă ca activitatea să atingă apogeul marți, când erupțiile solare și ejecțiile de masă coronară vor ajunge pe Pământ, conform NOAA.

Furtunile geomagnetice de intensitate puternică sunt rare, dar mai frecvente decât cele de categoria G5, adică furtunile geomagnetice extreme, precum cea din 10-11 mai. Această furtună a generat aurore spectaculoase care au impresionat multe locuri de pe glob, inclusiv regiuni care nu sunt obișnuite să observe astfel de fenomene luminoase.

Activitatea solară se apropie de vârful ciclului său de 11 ani, cunoscut sub numele de „maximum solar” iar  perioada de intensificare a activității solare este prevăzută să aibă loc între sfârșitul anului 2024 și 2026.

În Regatul Unit, Met Office a anunțat luni că aurorele ar putea fi vizibile în Scoția în următoarele trei nopți, având o șansă de apariție a unei furtuni geomagnetice de nivel G3. În Australia, Biroul de Meteorologie a declarat că sosirea unei ejecții de masă coronală pe 30 iulie a provocat  „activitate geomagnetică semnificativă și aurore vizibile în timpul orelor nocturne locale”.