Președintele american Joe Biden și senatorul Bernie Sanders au solicitat companiilor Novo Nordisk și Eli Lilly să scadă prețurile medicamentelor lor destinate slăbirii și tratamentului diabetului, într-un editorial comun publicat marți în USA Today și citat de Reuters!

Cererea crescândă pentru medicamentele Novo şi Lilly, care au demonstrat că ajută pacienții să piardă până la 20% din greutatea lor, a dus la o creștere record a acțiunilor acestora și la estimări ale pieței tratamentelor în valoare de 150 de miliarde de dolari până la începutul anilor 2030.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste 40% dintre americani sunt obezi. Într-un articol de opinie comun publicat în USA Today și citat de Reuters, Biden și Sanders au subliniat că costurile ar putea ajunge la 411 miliarde de dolari pe an dacă jumătate dintre adulții obezi ar folosi medicamentele pentru slăbit ale Novo și Lilly, depășind astfel cheltuielile americane pentru toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă în 2022.

„În cazul în care prețurile acestor medicamente nu sunt reduse semnificativ, ele au potențialul de a duce la falimentul sistemului de sănătate american”, au avertizat Biden și Sanders.

„Novo Nordisk trebuie să reducă semnificativ prețul Ozempic și Wegovy”, au subliniat cei doi.

Novo Nordisk și Eli Lilly nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

„Dacă Novo și Lilly refuză să reducă substanțial prețurile medicamentelor pe bază de rețetă în țara noastră și să pună capăt lăcomiei lor, vom lua toate măsurile posibile pentru a pune capăt acestui comportament”, au continuat Biden și Sanders.

Prețul de listă pentru medicamentul Novo pentru diabet, Ozempic, este de 935,77 dolari pe lună în SUA, iar pentru tratamentul lor pentru obezitate, Wegovy, este de 1.349,02 dolari pe lună, conform site-ului web al producătorului de medicamente.

Mounjaro de la Eli Lilly, utilizat off-label pentru pierderea în greutate în SUA, costă aproximativ 1.100 de dolari pe lună.

Majoritatea americanilor plătesc un procent din prețul de listă, determinat de planurile lor de asigurări de sănătate. Novo și Lilly oferă reduceri care pot reduce costul tratamentelor până la 0 USD pe lună pentru pacienții asigurați și 550 USD pentru cei neasigurați.

La începutul acestui an, Sanders a evidențiat că Wegovy poate fi achiziționat pentru 140 USD în Germania și 92 USD în Marea Britanie.

Biden și Sanders nu au specificat măsurile pe care le-ar putea lua, dar ambii au o istorie în presiunile asupra producătorilor de medicamente pentru a reduce prețurile.

Anul trecut, Sanders a întrebat producătorii de insulină, inclusiv Novo și Lilly, despre rolul lor în menținerea prețurilor ridicate ale medicamentelor. Este așteptat ca Sanders să continue să exercite presiuni asupra CEO-ului Novo, Lars Jorgensen, în legătură cu prețurile Ozempic și Wegovy în luna septembrie.

Legea de Reducere a Inflației, semnată de Biden în 2022, își propune să economisească 25 de miliarde de dolari anual până în 2031, solicitând producătorilor de medicamente să negocieze prețurile medicamentelor scumpe cu Centrele pentru Medicare și Medicaid din SUA, care supraveghează programul Medicare pentru milioane de americani cu vârste de la 65 de ani în sus.