Prețurile petrolului au înregistrat o scădere luni, pe fondul îngrijorărilor legate de cererea redusă, generate de datele economice dezamăgitoare din zona euro, relatează Reuters!
Contractele futures pentru țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 0,8%, ajungând la 73,91 USD pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul american, cu livrare în aceeași lună, au coborât cu 0,85%, la 70,40 USD pe baril.
În septembrie, activitatea economică din zona euro s-a contractat semnificativ, pe măsură ce sectorul dominant al serviciilor a încetinit, iar declinul producției industriale s-a accentuat.
Deși activitatea de afaceri din SUA a rămas stabilă, prețurile bunurilor și serviciilor au crescut în ritmul cel mai rapid din ultimele șase luni, ceea ce ar putea indica o creștere a inflației în viitor. În același timp, China, cel mai mare importator de petrol, continuă să se confrunte cu presiuni deflaționiste, în ciuda măsurilor adoptate pentru a stimula cererea internă.
”Datele economice slabe din China și încetinirea neașteptată a producției europene au dus cererea de petrol la cele mai scăzute niveluri din acest an”, a explicat Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial.
Pe lângă acestea, prețurile petrolului au fost susținute de îngrijorările legate de aprovizionare, ca urmare a atacurilor aeriene ale Israelului asupra Hezbollah, în timp ce o furtună tropicală în Golful Mexic amenință să întrerupă producția de petrol din regiune, Shell oprind producția la mai multe platforme ca măsură de precauție.
Ambele valori de referință ale petrolului au crescut cu peste 4% săptămâna trecută, sprijinite de reducerea ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, iar Austan Goolsbee, președintele Fed din Chicago, a sugerat că sunt probabile noi reduceri de dobândă anul viitor.