Foto: edreams.com

Psihologia pozitivă reprezintă una dintre marile laturi ale psihologiei aducând cu ea o mulțime de metode și de teorii ce ne ajută în ziua de azi să ne îmbunătățim viata și nu doar să ne rezolvăm anumite probleme

Psihologia pozitivă a fost în mare parte dezvoltată de Martin Seligman odată cu constientizarea faptului că psihologia nu trebuie să se focuseze doar pentru tulburările mintale sau gândurile negative.  Prin cercetările sale, Seligman a pus bazele unei discipline care examinează fericirea, optimizarea vieții și stările mentale pozitive, având un impact semnificativ asupra educației, sănătății și muncii.

Psihologii pozitivi au identificat recunoștința ca una dintre cele mai importante cinci trăsături de caracter asociate cu o stare de bine sporită. Când vine vorba de relații, Barbara Fredrickson, o eminentă cercetătoare în domeniul emoțiilor, sugerează că recunoștința ar putea fi chiar cea mai importantă trăsătură.

Acest lucru se datorează faptului că recunoștința ne face să ne simțim apreciați, înțeleși și validați. Ca ființe umane, aceste calități sunt esențiale pentru noi și sunt lucruri pe care le dorim în mod natural în viață. Fredrickson a descoperit că perechile care își exprimau recunoștința reciproc aveau o reducere cu 50% a riscului de a se despărți la șase luni după aceea, potrivit Psychology Today .

La locul de muncă, recunoștința conduce la o implicare mai mare, o productivitate crescută, o reducere a burnout-ului și o stare generală mai bună de bine.

Oratorul roman Cicero spunea: „Recunoștința nu este doar cea mai mare dintre virtuți, ci și mama tuturor celorlalte.”

Ce poti face pentru a practica recunostinta

  •  În fiecare zi, notează trei lucruri pentru care ești recunoscător. Acestea pot fi momente din zi, experiențe sau persoane care ți-au adus un zâmbet sau un sentiment de împlinire.
  • Scrie o scrisoare unei persoane care a avut un impact pozitiv în viața ta. Exprimă-ți recunoștința pentru ce a făcut acea persoană și pentru cum te-a influențat.
  •  Înainte de a te culca, ia câteva minute pentru a reflecta asupra zilei și gândește-te la cel puțin trei momente în care te-ai simțit recunoscător. Poți face acest lucru într-un mod tăcut sau poți nota aceste momente într-un jurnal.
  •  Atunci când te confrunți cu o dificultate sau un obstacol, caută un aspect pozitiv sau o lecție pe care o poți învăța din acea situație. Practicarea recunoștinței chiar și în fața provocărilor poate ajuta la reducerea stresului și la găsirea de soluții mai eficiente.
  •  În fiecare săptămână, ia-ți timp să împărtășești recunoștința cu alții.