Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au participat astăzi la o întâlnire de lucru organizată la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la invitația ministrului Florin Barbu. Discuțiile au vizat soluții pentru optimizarea proceselor administrative și îmbunătățirea legislației în domenii esențiale pentru securitatea energetică, alimentară și protecția mediului
Printre subiectele abordate s-a numărat necesitatea simplificării și flexibilizării procedurilor de obținere a autorizațiilor, avizelor și acordurilor emise de cele două ministere și de structurile teritoriale subordonate acestora. Un alt punct de interes l-a reprezentat identificarea modificărilor legislative necesare pentru eficientizarea campaniei de irigații din 2025, astfel încât agricultorii să poată beneficia de un acces mai rapid și mai facil la resursele de apă.
„În contextul schimbărilor climatice, pe care le resimțim cu toții, și în legătură cu îngrijorarea că și anul acesta s-ar putea înscrie în seria anilor secetoși, și discutând despre faptul că agricultura este cel mai dependent domeniu de schimbările climatice, ne-am întâlnit din timp pentru a găsi soluții pentru fermierii români. Să ne asigurăm că nu ne pierdem competitivitatea pe care o avem deja și pentru a clarifica din timp eventualele probleme. Săptămâna viitoare i-am invitat pe agricultori la minister pentru a discuta despre soluții privind irigațiile. Sunt convins că, discutându-le din timp, vom reuși să le rezolvăm”, a precizat ministrul Mircea Fechet la finalul întâlnirii.
„Cred că e și un semnal politic faptul că trei miniștri cu domenii strâns legate între ele discută din timp și încearcă să vină în întâmpinarea unor situații nedorite. Nu am vrea, și în această vară, să avem veritabile conflicte pe resursa de apă. Pentru că e foarte greu de stabilit cine are prioritate atunci când un fermier din sectorul zootehnic, spre exemplu, riscă să rămână fără apă, atunci când în maxim o săptămână o cultură este compromisă în totalitate dacă nu are acces la apă, atunci când, poate, populația dintr-un oraș sau dintr-un județ nu are acces la apă potabilă. La fel și industria, la fel și sectorul energetic. Securitatea energetică a României este la fel de importantă ca și securitatea alimentară”, a adăugat demnitarul.