Sursa foto: Ministerul Mediului - România

În perioada 9-13 iunie, România participă la cea de-a treia Conferință ONU privind Oceanele (UNOC3), organizată la Nisa, Franța, reafirmându-și angajamentul ferm pentru protejarea ecosistemelor marine și dezvoltarea durabilă a oceanelor

„Este mai urgent ca oricând să acționăm într-un mod concertat și incluziv, ghidați de principiul 5 „P” – Populație, Planetă, Prosperitate, Pace și Parteneriat. Oceanele sănătoase sunt vitale pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Ele reglează clima, hrănesc miliarde de oameni și susțin economii. Dar provocările cu care se confruntă oceanele se intensifică — și sunt profund interconectate.
Abordarea României este modelată de geografia și valorile sale. Suntem o țară danubiano-pontică, în care apele interioare și ecosistemele marine fac parte din același continuum ecologic. Privim oceanul nu doar ca pe o resursă naturală, ci ca pe o responsabilitate comună, care ne unește. Aducem în prim-plan și vocile pescarilor artizanali, ale comunităților costiere și ale tinerilor, a căror viață și viitor depind de sănătatea ecosistemelor marine. România consideră Conferința ONU privind Oceanele un catalizator pentru acțiuni transformative. Drumul înainte cere ambiție, solidaritate și știință. Rămânem pe deplin angajați în acest efort colectiv — pentru regiunea noastră, pentru ocean și pentru generațiile viitoare” a subliniat Avram Alexandru în discursul său.

România, ca stat danubiano-pontic, înțelege importanța protejării ecosistemelor acvatice, privindu-le ca parte a unui tot unitar. Țara noastră promovează implicarea comunităților costiere, a pescarilor artizanali și a tinerilor în luarea deciziilor privind viitorul oceanelor, recunoscând că bunăstarea lor depinde direct de sănătatea acestora.

Delegația României, condusă de Alexandru Avram, include și reprezentanți ai Senatului – Glad Varga, președintele Comisiei pentru mediu, și Aurel Oprinoiu, vicepreședinte al aceleiași comisii. Sub tema „Accelerarea acțiunii și mobilizarea tuturor actorilor pentru conservarea și utilizarea durabilă a oceanului”, UNOC3 reunește lideri internaționali pentru a găsi soluții concrete privind protecția mediului marin și reducerea poluării cu plastic.

România și-a reafirmat prioritățile:

  • Protejarea biodiversității marine, în special în regiunea Mării Negre;

  • Combaterea poluării cu plastic și susținerea unui tratat internațional în acest sens;

  • Promovarea economiei albastre durabile și a cercetării științifice marine;

  • Consolidarea cooperării internaționale pentru o guvernanță echitabilă a oceanelor.

Prin participarea activă la UNOC3, România susține Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 14 și aderă la planul de acțiune „Nice Ocean Action Plan” și la inițiativa „Nice Wake-Up Call” pentru un tratat global ambițios privind combaterea poluării cu plastic.