Foto:rmedia.ro

 

Ministerul Mediului lansează în consultare publică Ghidul de Finanțare pentru Programul de Eficientizare Energetică a Infrastructurii de Iluminat Public, care beneficiază de un buget de 500 milioane lei. Programul acoperă până la 100% din cheltuielile eligibile ale proiectelor, în funcție de categoria de solicitanți.

Mircea Fechet a facut anuntul cu privire la lansarea ghidului de finantare: “Lansăm în consultare publică un program de finanţare așteptat cu mare interes de autoritățile locale, program care va avea ca efect imediat scăderea facturilor la energie pentru comune, orașe sau municipii, ceea ce înseamnă nu doar eficientizarea costurilor, dar și mai puțină poluare, aer mai curat pentru fiecare dintre noi. Modificările aduse ghidului de finanțare sunt menite să crească eficiența sistemelor de iluminat instalate și avem acum posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice pe stâlpii de iluminat”.

Principalele modificări aduse ghidului includ:
– Creșterea pragului de înscriere: De la 150% la 200% din bugetul alocat programului.
– Ajustarea caracteristicilor echipamentelor:Noile specificații pentru corpurile de iluminat și sistemele de telegestiune, inclusiv posibilitatea instalării stâlpilor echipați cu panouri fotovoltaice pentru a demonstra o economie de energie de minimum 25%.
– Criterii de eligibilitate pentru economia de energie: Proiectele trebuie să demonstreze o reducere de energie de cel puțin 25% pentru componenta de înlocuire a corpurilor de iluminat existente sau pentru completarea sistemului public de iluminat cu corpuri LED, în cazurile în care stâlpii sunt deteriorați sau nefuncționali.
– Obligații privind înlocuirea echipamentelor: Proiectul trebuie să prevadă înlocuirea și completarea sistemului actual pentru cel puțin 25% din numărul total de corpuri nou-montate.
– Instalarea de panouri fotovoltaice: În proiectele ce implică extinderea sistemului de iluminat, se impune montarea de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice sau instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere însumată echivalentă cu puterea totală a corpurilor de iluminat incluse în extindere.
– Procedura de acordare a avansului: Finanțarea poate fi recuperată dacă, conform raportului de monitorizare, se constată că economia de energie nu atinge pragul de 25%.

Eligibilitate:
– Comune cu până la 5.000 de locuitori: Finanțare de maximum 1.000.000 lei.
– Comune cu peste 5.001 locuitori: Finanțare de maximum 2.000.000 lei.
– Orașe: Finanțare de maximum 3.000.000 lei.
– Municipii de rang 0 (București): Finanțare de maximum 50.000.000 lei.
– Municipii de rang I: Finanțare de maximum 6.000.000 lei.
– Municipii de rang II:Finanțare de maximum 5.000.000 lei.

Documentul complet al ghidului de finanțare este disponibil AICI!