Senatul SUA va vota în această săptămână două proiecte de lege destinate protejării copiilor online, marcând astfel prima legislație majoră la nivel național care vizează industria tehnologiei din ultimii ani!
Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a anunțat marți că a obținut suficiente voturi pentru adoptarea legislației menite să protejeze copiii online. Proiectele de lege au fost elaborate în colaborare cu părinții adolescenților care au fost victime ale hărțuirii online, exploatării sexuale și altor prejudicii.
Schumer a declarat că Legea privind siguranța online a copiilor (KOSA) și Legea privind protecția vieții private online a copiilor (COPPA 2.0) vor fi votate chiar joi.
„A fost un drum lung și dificil pentru a adopta această legislație care schimbă și salvează vieți, dar astăzi am făcut un pas monumental spre succes”, a afirmat el.
Deși Congresul american este divizat politic, există un consens general privind necesitatea de a aborda impactul negativ al rețelelor de socializare asupra copiilor. Cu toate acestea, multe propuneri legislative nu au fost finalizate din cauza lipsei de acord între reprezentanți.
Dacă vor fi adoptate de Senat, proiectele de lege vor fi înaintate Camerei Reprezentanților, dominată de republicani.
Proiectul de lege KOSA ar impune platformelor să instituie măsuri pentru protejarea minorilor de conținut problematic și periculos, inclusiv exploatarea sexuală, hărțuirea online, promovarea suicidului și tulburările alimentare. De asemenea, legea ar limita capacitatea utilizatorilor de a comunica cu copiii prin mesagerie online și ar impune un control parental mai strict.
Microsoft, X (fostul Twitter) și Snap au sprijinit proiectul de lege, în timp ce Meta (Facebook, Instagram) și TikTok nu și-au exprimat un sprijin clar.
Legea COPPA 2.0 ar înăspri standardele de confidențialitate pentru minori și ar interzice publicitatea direcționată pentru copii online.
Cu toate acestea, ambele proiecte de lege se confruntă cu opoziția grupurilor pentru drepturile minorităților (în special LGBTQ+) și a susținătorilor libertății de exprimare, care se tem că legile vor spori izolarea unor adolescenți.
„Dacă această lege este adoptată în forma actuală, serviciile online nu vor avea de ales decât să interzică utilizatorilor lor să recomande conținut despre care guvernul crede că dăunează sănătății mintale a tinerilor”, a declarat Aliya Bhatia, analist de politici la Centrul pentru Democrație și Tehnologie. Acestea includ „informații legate de sănătatea sexuală și îngrijirea reproducerii, de justiția rasială și problemele LGBTQ+”, a adăugat Bhatia.