Foto: Vermont Public Radio

Impactul somnului slab poate fi resimțit în toate domeniile vieții tale. Obiceiurile de somn pe care le urmăm zilnic își pot spune cuvântul în energia noastră și în modul în care creierul ajunge să rețină informațiile receptate

Mai jos vei gasi cateva sfaturi ce te pot ajuta sa pui mai mult accent pe somnul tau, indreptandu-te spre un obicei mai sanatos atat pentru minte cat si pentru fizic!

  1. Investește în saltea și lenjerie de pat de calitate
    O saltea confortabilă și potrivită pentru nevoile tale, împreună cu o pernă de susținere, asigură un sprijin adecvat coloanei vertebrale și previne durerile. Cearșafurile și păturile de calitate contribuie, de asemenea, la crearea unui pat primitor.
  2. Blocați lumina
    Expunerea în exces la lumină vă poate afecta somnul și ritmul circadian. Perdelele opace deasupra ferestrelor sau o mască de somn deasupra ochilor pot bloca lumina și împiedică aceasta să interfereze cu odihna. Evitarea luminii strălucitoare vă poate ajuta să treceți la culcare și să contribui la producerea corpului de melatonină, un hormon care promovează somnul.
  3.  Setați termostatul la 65 până la 68 de grade Fahrenheit
    Temperatura ideală poate varia în funcție de individ, dar majoritatea cercetărilor susțin dormitul într-o cameră mai răcoroasă, care este în jur de 65 până la 68 de grade.
  4. Dormiți cel puțin șapte ore
    Pentru a vă asigura că dormiți suficient, includeți acest timp în programul zilnic. Stabiliți o oră fixă de trezire, apoi calculați ora de culcare astfel încât să aveți cel puțin șapte ore de somn.
  5.  Setați-vă alarma pentru aceeași oră în fiecare zi
    Este aproape imposibil pentru corpul tău să se obișnuiască cu o rutină de somn sănătoasă dacă te trezești constant la ore diferite. Alegeți o oră de trezire și rămâneți cu ea, chiar și în weekend sau în alte zile în care altfel ați fi tentat să dormi.
  6. Relaxează-te timp de 30 de minute înainte de culcare
    Este mult mai ușor să adormi dacă ești în largul tău. Lectura liniștită, întinderea cu impact redus, ascultarea muzicii liniștitoare și exercițiile de relaxare sunt exemple de modalități de a intra în starea de spirit potrivită pentru somn.

Somnul are beneficii semnificative, acesta reglează metabolismul, ajută la recuperarea fizică și protejează sănătatea cardiovasculară.

De asemenea, pe plan mental, somnul este crucial pentru memorie, starea de spirit și creativitate iar in viața de zi cu zi, somnul îmbunătățește productivitatea și siguranța și sporește abilitățile de comunicare și empatie în relațiile interpersonale.