Sistemul informatic de monitorizare electronică va fi extins la nivel național și va fi utilizat în cadrul procedurilor judiciare, conform unui anunț al Poliției Române!
În primele opt luni ale anului, s-a constatat o creștere de 5,3% a numărului faptelor penale legate de violența domestică comparativ cu aceeași perioadă din 2023. De asemenea, au fost raportate 583 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinului de protecție provizoriu.
Începând de marți, 18 județe vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, care va deveni operațional în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Din 1 octombrie 2024, sistemul va fi aplicat și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, pentru inculpații care vor fi obligați să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere.
Poliția a amenajat spațiile necesare desfășurării activităților de monitorizare, iar utilizarea sistemului va spori protecția drepturilor persoanelor afectate. Aceasta nu reprezintă o măsură de constrângere, ci un instrument de supraveghere pentru respectarea măsurilor judiciare.
Monitorizarea va fi efectuată automat pe teritoriul României, iar identitatea persoanelor implicate va fi cunoscută doar de organul de supraveghere, pentru a proteja datele personale. Odată ce semnalarea a fost introdusă în sistem, autoritățile vor putea accesa datele de localizare pentru a verifica respectarea obligațiilor de către persoanele supravegheate.
În primele 8 luni ale anului 2024, polițiștii au emis 8.978 de ordine de protecție provizorii, dintre care 3.622 au fost transformate în ordine definitive de instanțe.
Poliția a intervenit în 87.565 de cazuri de violență domestică, cu un număr crescut de infracțiuni raportate, ceea ce reflectă atât amploarea fenomenului, cât și încrederea victimelor de a sesiza autoritățile.
Pe parcursul aceleași perioade, au fost emise 8.745 de ordine de protecție de instanțele judecătorești, cu 3.439 de infracțiuni legate de nerespectarea acestor ordine.
Cele mai frecvente infracțiuni raportate au fost lovirea sau alte violențe, amenințările și nerespectarea ordinelor de protecție. Aceste statistici subliniază necesitatea unor intervenții eficiente pentru combaterea violenței domestice și protejarea victimelor.