Guvernul României a adoptat o Hotărâre prin care fermele piscicole aflate în ariile naturale protejate vor primi un sprijin financiar anual de 100 de euro pentru fiecare hectar de luciu de apă
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui ajutor, având în vedere faptul că domeniul piscicol a beneficiat de investiții reduse în ultimele trei decenii, ceea ce a dus la o dependență ridicată de importurile de pește.
Această decizie reglementează modalitatea de solicitare, calculare și acordare a compensațiilor pentru activitățile de acvacultură desfăȟurate în ariile naturale protejate. Se aplică exclusiv fermelor piscicole situate pe terenuri cu restricții de mediu impuse prin planurile de management sau de administratorii ariilor protejate.
„În şedinţa de Guvern de ieri, am adoptat o Hotărâre de Guvern ce vizează de plata unui sprijin pentru fermele piscicole din România. Domeniul piscicol e unul în care s-a investit foarte puţin, în care sprijinul din partea statului a fost destul de mic în ultimii 30 de ani şi, drept dovadă, avem foarte puţine ferme piscicole şi suntem nevoiţi să importăm cea mai mare cantitate a peştelui pe care îl consumăm în România. Vom putea plăti începând de anul acesta o subvenţie de 100 de euro la fiecare hectar de luciu de apă în fiecare an pentru acele ferme piscicole ce se află în arii naturale protejate şi care au anumite interdicţii”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
„Hotărârea de Guvern pentru aprobarea modalității de solicitare, de calcul și de acordare a compensațiilor pentru activitățile de acvacultură din ariile naturale protejate, conform prevederilor restrictive din planurile de management ori din setul de măsuri de conservare instituite până la aprobarea planurilor de management” a fost inițiată de MMAP și se aplică doar pentru terenurile pe care sunt amenajări piscicole aflate în cadrul ariilor naturale protejate, potrivit Ministerului Mediului.
Finanțare și condiții de eligibilitate
Valoarea compensației este acoperită de la bugetul de stat printr-o poziție distinctă în bugetul Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate, în limita fondurilor disponibile. Cu toate acestea, sprijinul financiar nu poate depăși 30% din cifra de afaceri realizată de beneficiar în anul anterior din activitatea de acvacultură sau conexe.