Reprezentanții celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au susținut o propunere de a modifica o convenție internațională referitoare la fauna sălbatică, ceea ce ar duce la schimbarea statutului unei specii din „strict protejată” în „protejată”.
Doar două state s-au opus acestei propuneri, conform unei surse diplomatice, în timp ce Comisia Europeană, care a înaintat planul, a salutat sprijinul primit.
Steffi Lemke, ministrul Mediului din Germania, a afirmat că, datorită creșterii populației de lupi, decizia este „justificată din perspectiva protecției mediului și necesară pentru crescătorii de animale”.
Steffi Lemke, ministrul Mediului din Germania, a declarat că ,,o populație de lupi în creștere a făcut decizia justificabilă din perspectiva conservării naturii și necesară din punctul de vedere al crescătorilor de animale”.
În anul 2023, în 23 de țări membre ale Uniunii Europene au fost identificate haite de lupi cenușii care se reproduc, cu o populație totală estimată la aproximativ 20.300 de exemplare. Această creștere a numărului de lupi a dus la un contact mai frecvent între aceste animale evazive și oameni, generând provocări atât pentru comunitățile locale, cât și pentru gestionarea faunei sălbatice. Totodată, interacțiunile crescute au intensificat discuțiile despre echilibrul între conservarea speciei și protejarea intereselor crescătorilor de animale.
Anunțând planurile de revizuire a statutului de protecție anul trecut, șefa Comisiei Ursula von der Leyen a declarat că „concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru animale”.
„Adaptarea stării de protecție va fi un pas important pentru a aborda provocările generate de creșterea populației de lup, păstrând în același timp obiectivul general de a atinge și menține o stare de conservare favorabilă pentru specie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al comisiei, Adalbert Jahnz, conform RTE.