O școală din Marea Britanie a raportat ofițerilor de prevenire a extremismului despre un elev în vârstă de 12 ani, după ce acesta, a postat un videoclip în care afirma că „nu există persoane non-binare” și clarifica faptul că el se identifică ca „homosexual, nu queer”

Polițiștii de la Prevent, un program al Ministerului de Interne britanic dedicat prevenirii extremismului, au supus un băiat în vârstă de 12 ani și pe mama acestuia unui interogatoriu intens, avertizând că există riscul ca în viitorul apropiat să se alăture grupurilor de extremă dreapta, relatează DailyMail.

Scandalul a început în momentul în care băiatul a publicat un videoclip online în care afirma că „nu există persoane non-binare” și că el se identifică drept „homosexual, nu queer”, într-o reacție la bullyingul de care era ținta la școală din partea altor elevi, care au interpretat greșit susținerea sa față de ideologia transsexuală.

Inițial, termenul „queer” a fost considerat o insultă homofobă, însă activiștii trans susțin acum că acesta descrie persoanele care nu se identifică cu normele tradiționale de sex sau gen.

În urma difuzării videoclipului online, școala l-a informat pe mama băiatului că intenționează să-l trimită la programul Prevent, din preocuparea că ar putea fi expus riscului de radicalizare de către grupurile de extremă dreapta.

„Credem că a fost vizat deoarece copiii cred că persoanele gay sunt de acord cu ideologia trans. El a făcut un videoclip pe care l-am încărcat pe YouTube în care spunea că «există doar două genuri» și că «sunt gay, nu queer». Au sunat de la şcoală și mi-au spus că au fost indignați de acest lucru. Mi s-a comunicat şi că îl vor trimite la Prevent pentru acel videoclip, a spus mama copilului, care între timp a fost vizitată deja de ofițeri de la Prevent și de la Northumbria Police, o vizită pe care a descris-o drept „un interogatoriu”.

Polițiștii au ajuns la concluzia că băiatul prezintă un risc de radicalizare și de alăturare la grupuri de extremă dreapta până la vârsta de 13 ani, când va avea acces la propriile conturi de social media.

Mama băiatului a redactat o scrisoare către școala din South Tyneside, unde copilul învață, acuzând instituția și pe cei implicați în programul Prevent de duble standarde. Ea a susținut că incidentele antisemite din școală nu au fost tratate în mod egal și că nu s-au luat măsuri împotriva celor care l-au hărțuit constant pe fiul său cu insulte rasiale.

„Poliţiştii au ratat intenţionat ţinta” – Acest titlu critică acuzațiile că ofițerii de la Prevent ar fi ratat deliberat scopul. Mai multe organizații pentru libertatea de exprimare au condamnat această acțiune.

 „Opiniile sale cu privire la gen sunt cât se poate de departe de terorism. Sunt opinii pe care le au majoritatea oamenilor din Marea Britanie și nici măcar nu intră în sfera terorismului. Nu le poți numi criminalitate, darămite terorism. Există o diferență între comportament rău și terorism. Acesta este un alt caz în care poliția ratează intenționat ținta, pentru că vânarea copiilor de școală este mai ușoară decât confruntarea cu teroriștii reali”, a declarat Harry Miller, director executiv al Fair Cop.

„Dacă este un semn de radicalizare să spui că nu-ți place să ți se spună «poponar», atunci, conform cercetărilor noastre, 94% dintre persoanele LGB se pot aștepta la o bătaie la ușă din partea ofițerilor antiterorism. Îl aplaudăm pe acest băiat pentru că și-a apărat convingerile și îi condamnăm pe profesorii și polițiștii care consideră că este greșit să urască această insultă oribilă”, a spus şi Kate Barker, director executiv al LGB Alliance.