Vineri, coasta de sud a Peru a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea 7, conform Institutului Național Peruan de Geofizică, însă autoritățile nu au raportat imediat victime sau pagube semnificative

Seismul cu magnitudinea 7 a avut loc la 54 de kilometri sud-vest de districtul Yauca, în provincia Caraveli, departamentul Arequipa, la o adâncime de 42 de kilometri, la ora locală 0:36 (8:36, ora României), conform Centrului Seismologic Național din Peru (IGP). Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la o adâncime de 28 de kilometri.

În urma acestui seism, Direcția de Hidrografie și Navigație a Marinei peruane a emis o alertă de tsunami pentru litoralul peruan.

Instituția a subliniat că va monitoriza constant situația. Seismul a fost resimțit în capitala Lima și în mare parte a zonei de sud și centrale a coastei Perului.

Epicentrul se află la aproximativ 40 de kilometri distanță de Chala, o localitate cu aproximativ 10.000 de locuitori.

”Având în vedere cutremurul care a avut loc azi (vineri), efectuăm urmărireea corespunzătoare în vederea evaluării pagubelor şi stabilirii acţiunilor de întreprins”, anunţă pe X preşedinţia peruană.

Ministerul Transporturilor şi Comuncaţiilor anunţă că supraveghează ”în permanenţă drumurile, podurile, aeroporturile şi serviciile de comunicaţii în zona atinsă”.

Guvernul subliniază că este ”important” ca oamenii să aibă un rucsac ”pregătit în caz de urgenţă”.

Centrul Seismologic Național din Peru a raportat că au avut loc mai multe replici de magnitudini mai mici în urma cutremurului principal.

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 a avut loc la ora locală 1:10 (9:10, ora României), urmat de un altul cu magnitudinea 4 la un sfert de oră mai târziu.

Cutremure de această magnitudine sunt frecvente în Peru, conform înregistrărilor IGP.

Peru se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă extinsă caracterizată de activitate seismică și vulcanică de-a lungul coastei vestice a Americii de Sud.

Țara este afectată anual de sute de cutremure perceptibile.