„Pauzele umanitare” cu contururi neclare urmau să înceapă duminică, având ca scop desfășurarea unei vaccinări antipolio la scară mare în Fâșia Gaza, unde un prim caz de poliomielită a fost recent confirmat la un bebeluș
Această campanie, organizată de Israel și guvernul Hamas, are ca obiectiv vaccinarea a peste 640.000 de copii sub 10 ani în acest teritoriu palestinian grav afectat de 11 luni de conflict.
Vaccinarea antipolio a început sâmbătă.
Campania este desfășurată de echipe din Ministerul Sănătății, UNRWA și ONG-uri, conform doctorului Moussa Abed, directorul de Prim Ajutor al Ministerului Sănătății din cadrul guvernului Hamas.
ONU a trimis 1,2 milioane de doze de vaccin nOPV2, administrat oral în două picături, cu a doua doză la patru săptămâni după prima.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că Israelul a acceptat ”pauze umanitare” de trei zile fiecare, în diverse zone ale Fâșiei Gaza.
Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a negat existența unui „armistițiu general” și a anunțat că Israelul va permite doar un coridor umanitar.
Prevenirea Răspândirii
„Vor fi stabilite zone delimitate pentru administrarea vaccinurilor în siguranță pentru câteva ore,” a anunțat cabinetul, subliniind că este esențial să se prevină răspândirea poliomielitei în Gaza și în regiune.
Vaccinările vor avea loc între 6:00 și 14:00, de duminică până marți, în centrul Fâșiei Gaza, unde primul caz de poliomielită, la un bebeluș de șase luni, a fost confirmat.
Campania va continua pentru trei zile în aceleași intervale orare în sudul și apoi nordul Fâșiei Gaza, unde aproape toți cei 2,4 milioane de locuitori sunt deplasați.
La finalul fiecărei etape regionale a vaccinării, se va face o evaluare a situației.
Din cauza drumurilor deteriorate și a populației deplasate, ONU estimează că ar putea fi necesară o zi suplimentară în fiecare zonă.
ONU susține că o acoperire de cel puțin 90% este esențială în fiecare fază a campaniei pentru a opri epidemia.
Lipsă de Igienă
Aid Abu Taha, de 33 de ani, și-a adus fiul de 11 luni la Spitalul Nasser din Khan Yunis (sud) pentru vaccinare.
„Această campanie este esențială, mai ales cu numărul tot mai mare de persoane deplasate și epidemii care se răspândesc rapid printre copii,” a declarat el.
„Am ezitat la început, mi-era teamă că vaccinul nu este sigur, dar când am văzut că toată lumea merge la centrul de vaccinare, m-am liniștit,” a declarat Bakr Dib, de 35 de ani, care și-a adus copiii de trei, cinci și opt ani pentru vaccinare.
„De la începutul conflictului, copiii mei au avut mai multe boli, pentru că nu putem asigura o igienă adecvată din cauza războiului.”
Războiul din Gaza a început după un atac masiv al Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, care a dus la moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Israelul a promis să distrugă Hamas, clasificat drept organizație teroristă de Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Represaliile israeliene în urma atacului Hamas au dus la moartea a 40.691 de persoane în Gaza, conform Ministerului Sănătății al Hamas, și au provocat un dezastru umanitar și sanitar.
ONU estimează că majoritatea victimelor sunt femei și copii.
Apărarea Civilă a înregistrat sâmbătă aproximativ 40 de morți în atacuri israeliene.
Nouă adulți dintr-o familie au fost uciși într-un atac asupra unei case în tabăra de refugiați Nuseirat (centru), a declarat pentru AFP un medic de la Spitalul al-Awda, Marwan Abu Nassar.
În orașul Gaza (nord), Ministerul Sănătății a anunțat „morți și răniți printre pacienți și rude” după ce „complexul Spitalului al-Ahly a fost vizat sâmbătă seara.”
Este vorba despre un „bombardament israelian pe un teren din apropierea” spitalului, a declarat o sursă spitalicească.
Operațiune în Cisiordania
În același timp, în nordul Cisiordaniei, ocupată din 1967, Israelul își continua operațiunea militară masivă împotriva unor grupări armate, declanșată miercuri, provocând îngrijorări și proteste internaționale.
„Ne este frică, suntem terorizați,” a declarat o mamă, Faiza Abu Jaafar, din Jenin. „Trăim zile negre.”
„Electricitatea și apa sunt complet tăiate în tabăra de refugiați,” iar „80% din oraș nu mai primește apă,” a declarat Bachir Matahine, purtător de cuvânt al Primăriei Jenin, citat de agenția palestiniană Wafa.
Șeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a vizitat Jenin sâmbătă și a anunțat că armata va „destructura terorismul din tabăra de refugiați.”
Cel puțin 22 de palestinieni, majoritatea combatanți, au fost uciși de armata israeliană în Cisiordania de miercuri, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.
Toți sunt „teroriști,” a acuzat armata israeliană. Potrivit Wafa, printre cei uciși se numără și un octogenar.
Hamas, aflat la putere în Gaza din 2007, și Jihadul Islamic au anunțat că cel puțin 14 dintre cei uciși erau combatanți în cadrul lor.