Cercetătorii anunta că vara anului 2024 a stabilit noi recorduri de temperatură la nivel global pentru al doilea an consecutiv, făcând din 2024 cel mai cald an din istoria înregistrată
Datele furnizate de Copernicus, serviciul european pentru monitorizarea schimbărilor climatice, indică faptul că perioada iunie-august a fost cea mai fierbinte de la începutul înregistrărilor, în 1940.
- „Ceea ce indică acele cifre sobre este modul în care criza climatică își întărește strânsoarea asupra noastră”, a spus Stefan Rahmstorf, un cercetător în domeniul climei la Institutul de Cercetare Climatică din Potsdam, care nu a făcut parte din cercetare.
Potrivit Copernicus, vara meteorologică din emisfera nordică, cuprinzând lunile iunie, iulie și august, a avut o temperatură medie de 16,8 grade Celsius (62,24 grade Fahrenheit). Aceasta depășește vechiul record stabilit în 2023 cu 0,03 grade Celsius (0,05 grade Fahrenheit).
Deși înregistrările Copernicus datează din 1940, datele colectate de agențiile americane, britanice și japoneze, care încep din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, indică faptul că ultimul deceniu a fost cel mai cald de când au început măsurătorile regulate. Unii oameni de știință sugerează că acest nivel de căldură nu a mai fost atins de aproximativ 120.000 de ani, conform france24.com.
- „Totul acesta se traduce prin mai multă mizerie în întreaga lume, pe măsură ce locuri precum Phoenix încep să se simtă ca un grătar închis pe înălțime pentru perioade din ce în ce mai lungi ale anului”, a spus decanul de mediu și climatologul de la Universitatea din Michigan, Jonathan Overpeck.
De asemenea, este alarmantă tendința constantă de creștere a temperaturilor care depășește limita internațională de 2,7 grade Celsius sau 1,5 grade Celsius, stabilită de aproape 200 de țări prin acordul climatic de la Paris din 2015.
Această limită se referă la temperaturile comparate cu perioada preindustrială, adică înainte ca activitățile umane să înceapă să influențeze semnificativ clima prin emisii de gaze cu efect de seră și alte poluanți, folosind date de temperatură între 1850 și 1900.