Sursa foto: Sebastian Burduja/facebook

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a anunțat astăzi două vești importante pentru sectorul energetic din România, cu un accent pe dezvoltarea energiei verzi și îmbunătățirea prețurilor la energia electrică

Cele doua anunțuri importante sunt următoarele:

  • Investiție semnificativă în parcul eolian Peștera II
    Banca Europeană de Investiții (BEI) va aloca 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcului eolian Peștera II din Dobrogea, un proiect al companiei românești Radramo Power. Parcul va avea o capacitate instalată impresionantă de până la 400 MW, suficient pentru a furniza energie pentru peste 1,4 milioane de gospodării anual. Investiția totală în proiect se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Parcul eolian a beneficiat și de un mecanism de sprijin prin contracte pentru diferență, inițiat de Ministerul Energiei. În acest context, România va lansa anul acesta o nouă rundă de licitații pentru 3500 MW, consolidând astfel producția de energie curată.

  • Prețuri favorabile la energie electrică
    România se află într-o poziție favorabilă în privința prețurilor la energia electrică. Astăzi, prețul mediu al energiei electrice în România este de 85,20 EUR/MWh, mult mai mic decât în alte țări europene, precum Germania (125 EUR), Franța (121 EUR), Polonia (130 EUR) și Finlanda (174 EUR). În Vestul Europei, prețurile sunt mai mari, iar în Nord fluctuațiile sunt considerabile – de la 43 EUR în Norvegia până la peste 170 EUR în Finlanda. În plus, România a exportat astăzi aproape 2000 MW, iar energia eoliană contribuie cu o treime din producția națională.

Pe scurt, România se clasează în topul celor mai ieftine 5 piețe de energie electrică în această zi. România nu doar că are prețuri bune, dar a exportat astăzi și aproape 2000MW. La această oră, energia eoliană contribuie cu o treime din toată energia produsă de România — mai știți cum “centralele eoliene nu produc energie și au câmpuri electromagnetice care distrug totul”? Mda, exact. România are tot interesul să își mărească capacitățile de producție și să își diversifice mixul energetic. Nimeni nu s-a gândit vreodată să abandoneze energia verde, iar cine interpretează astfel pozițiile mele sau ale altor lideri europeni, care îndeamnă la echilibru pentru recâștigarea competitivității Europei, pierde din vedere ansamblul. Avem nevoie de energie sigură, accesibilă și curată — în această ordine de priorități! – a transmis, de asemenea, Sebastian Burduja pe contul sau de facebook.