Foto: BBC

Initiativa recent lansată, numită CopenPay, îndeamnă călătorii să adopte practici mai sustenabile. Această schemă pilot, care se derulează până pe 11 august, include 24 de atracții, de la galerii de artă la servicii de închiriere sportive.

Această abordare primitoare contrastează puternic cu situația din alte orașe europene, unde turismul de masă a generat tensiuni. De exemplu, Veneția a introdus taxe de intrare zilnice și a interzis grupurile mari și difuzoarele, în timp ce în Barcelona și Mallorca, localnicii au protestat împotriva impactului turismului.

În contextul în care comportamentul turistic este din ce în ce mai scrutinizat, adesea din motive controversate, Carina Ren, profesor și cercetător în turism la Universitatea Aalborg, consideră că „CopenPay este foarte oportun”.

„Vrem ca turismul să fie o forță pentru schimbare pozitivă și nu o povară de mediu”, a explicat Rikke Holm Petersen, director de marketing la consiliul de turism Wonderful Copenhagen, care se află în spatele inițiativei.

  • „Când pleci în călătorii, uneori uiți de obiceiurile bune pe care le ai acasă”, a adăugat ea. „Vrem să inspirăm o gândire și un comportament mai conștient și durabil în rândul călătorilor.”

Cu o populație de aproximativ 600.000 de locuitori, capitala compactă a Danemarcei, prietenoasă cu bicicletele, se numără adesea printre cele mai verzi orașe din lume. Totuși, de la pandemie, numărul turiștilor a crescut exponențial, iar anul trecut Copenhaga a înregistrat peste 12 milioane de înnoptări internaționale, cu iulie și august fiind perioadele de vârf.

Vizitatorii sunt întâmpinați de ecranele din aeroport care promovează CopenPay și de bannerele afișate pe marginea autobuzelor, încurajându-i să facă alegeri mai durabile. Aceștia sunt îndemnați să opteze pentru moduri de transport ecologice și să reducă deșeurile, în timp ce se bucură de experiențele culturale ale orașului.