Optsprezece judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia au obținut daune în instanță, la Curtea de Apel Oradea, după ce au fost eliminați din birourile electorale în cadrul alegerilor locale din anul trecut!
Aceștia au dat în judecată decizia Biroului Electoral Central (BEC) de reluare a operațiunilor de tragere la sorți pentru desemnarea președinților birourilor electorale de circumscripție. Din cei 18 magistrați care au intentat proces, 17 au obținut daune de câte 19.323 de lei fiecare, iar unul a primit suma de 3.267 de lei.
În cadrul unui proces colectiv, judecătorii au reușit să obțină despăgubiri totale de câteva sute de mii de lei de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pentru eliminarea lor din birourile electorale.
Potrivit jurnaliștilor locali, suma totală acordată drept despăgubiri va ajunge la aproximativ 300.000 de lei, la care se adaugă și un procent de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară pentru perioada 22 aprilie 2024 – 13 mai 2024, plus rata inflației. Hotărârea a fost contestată de AEP la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Inițial, judecătorii au obținut anularea hotărârii BEC din 19 aprilie 2024, prin care a fost desființat procesul-verbal inițial din 15 aprilie 2024 privind constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județean Alba și al birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale. BEC a luat această decizie după ce au fost depuse contestații privind modul de desemnare a magistraților în birourile electorale.
BEC a constatat că s-a extins ilegal categoria magistraților eligibili pentru selecția la tragerea la sorți, incluzând și persoane de specialitate juridică asimilate magistraților, lucru care nu era conform legislației în vigoare.
Astfel, BEC a decis că doar magistrații pot participa la tragerea la sorți pentru desemnarea președinților birourilor electorale, iar la a doua tragere la sorți, din județul Alba au fost incluși doar magistrații de la Tribunalul Alba, iar cei de la alte instanțe, inclusiv experții electorali, au fost excluși. Această modificare a fost contestată în instanță de unii dintre magistrații excluși.
Instanța a stabilit că pierderea șansei de a fi desemnați președinți sau locțiitori ai birourilor electorale constituie un prejudiciu material viitor și cert, iar avantajul financiar pe care aceștia l-ar fi obținut din desemnarea lor în birourile electorale este evaluabil conform legii. Acesta include suma de 330 de lei pe zi pentru activitatea desfășurată, precum și diurna de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară, pentru perioada 22 aprilie – 13 mai 2024, conform reglementărilor legale în vigoare.