Peste 5.500 de persoane au solicitat ambulanță în ultimele patru zile în București și Ilfov, dintre care 3.462 pentru urgențe de cod roșu și cod galben

În ultimele patru zile de caniculă, au fost înregistrate şi efectuate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov 5.542 de solicitări. Dintre acestea, 3.462 de cazuri au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Au fost şi 490 de persoane care se aflau în loc public când au avut nevoie de ambulanţă. Un număr de 80 de persoane au prezentat lipotimii, respectiv senzaţie de pierdere a stării de conştienţă, iar 39 de persoane au prezentat sincope, chiar şi-au pierdut starea de conştienţă pentru puţin timp”, a precizat managerul SABIF.

În ultimele 24 de ore, numărul solicitărilor de ambulanță a crescut cu aproximativ 6% față de ziua precedentă, a precizat Alis Grasu. Au fost înregistrate 1.462 de solicitări, dintre care 856 pentru urgențe de cod roșu și galben, 134 în locuri publice, 19 lipotimii și 13 sincope. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări de caniculă și disconfort termic accentuat pentru zilele de 9 și 10 iulie în întreaga țară.

În București, valul de caniculă se va intensifica miercuri, fiind în vigoare un cod portocaliu pentru Capitală și județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 10-18, purtarea de haine lejere și deschise la culoare, și hidratarea cu cel puțin doi litri de apă pe zi, precum și consumul de fructe și legume bogate în vitamine.

Raed Arafat, coordonatorul DSU, a avertizat asupra riscurilor deshidratării și șocului termic, în special pentru cei cu afecțiuni cardiace. El a subliniat importanța verificării persoanelor în vârstă care trăiesc singure și a solicitat populației să sune la 112 în caz de urgențe.

În caz de insolație, manifestată prin dureri de cap, amețeli, frisoane și greață, este necesar să se stea la umbră, să se stropească fața cu apă rece și să se facă ventilație. În cazurile mai grave, se recomandă prezentarea la cea mai apropiată unitate medicală. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, deoarece acesta poate agrava deshidratarea și riscul de insolație.