Autoritățile sanitare vor avea posibilitatea de a organiza unități medicale mobile și caravane medicale pentru a facilita accesul la servicii de sănătate în zonele defavorizate
Această măsură face parte dintr-un act normativ aprobat recent de guvern, care permite furnizarea de asistență medicală ambulatorie prin intermediul cabinetelor medicale mobile și caravanelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Normele de aplicare ale noilor reglementări, aprobate de Ministerul Sănătății, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare, conform news.ro.
“Caravană medicală – ansamblul personalului medical care se deplasează cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru furnizarea de activităţi în condiţiile prezentului ordin”, prevede actul normativ.
Noul ordin reglementează locurile în care se pot organiza servicii medicale temporare prin caravane, pașii necesari pentru organizare și cerințele igienico-sanitare și dotările minime obligatorii pentru caravane.
De asemenea, se stabilesc tipurile de activități medicale ce pot fi oferite prin cabinetele și caravanele medicale, precum și personalul autorizat să le furnizeze.
Conform reglementărilor, spațiile pentru caravane trebuie să îndeplinească condiții minime, inclusiv un loc de așteptare, un spațiu pentru consultații și tratamente, chiuvetă, vestiar, depozitare, canapea de consultații, instrumentar sterilizat sau echipament pentru sterilizare, mobilier adaptat și frigider, dacă este necesar.