Persoanele fără asigurare medicală din România au acum acces gratuit la servicii de prevenție, depistare și diagnosticare a afecțiunilor oncologice printr-un program susținut de stat/ Programul acoperă consultații și investigații necesare pentru identificarea precoce a cancerului, fiind finanțat din alocări speciale de la bugetul de stat, nu din contribuțiile persoanelor asigurate!

Cum se accesează serviciile de prevenție?

Pentru a accesa serviciile, o persoană neasigurată trebuie mai întâi să se înscrie pe lista unui medic de familie. Pacientul poate alege orice medic de familie disponibil sau, dacă a fost asigurat anterior, se poate reînscrie la același medic. Consultațiile de prevenție se acordă în funcție de vârstă, astfel:

Două consultații pe an pentru persoanele între 18 și 39 de ani;

•Până la trei consultații pe an pentru cei peste 40 de ani, fără afecțiuni cronice;

•Până la două consultații anuale pentru cei cu afecțiuni cronice, începând cu vârsta de 40 de ani.

Analize și consultații pentru suspiciuni oncologice

După consultațiile de prevenție, medicul de familie poate recomanda analize preventive dacă există factori de risc. În caz de suspiciune oncologică, pacientul beneficiază de investigații gratuite, inclusiv analize de laborator, radiografii, ecografii, consultații la specialiști sau chiar internare de zi pentru investigații detaliate. Dacă rezultatele sugerează o afecțiune oncologică, medicul specialist poate dispune examinări suplimentare, decontate integral.

Acces la Programul Național de Oncologie

Dacă se confirmă un diagnostic oncologic, persoanele neasigurate pot fi incluse în Programul Național de Oncologie pentru a primi sprijinul necesar tratamentului. În plus, persoanele fără venituri devin asigurate medical fără a plăti contribuția pe durata tratamentului, până la vindecare.

Sprijin pentru prevenție și diagnostic precoce

Aceste servicii gratuite sunt disponibile tuturor persoanelor neasigurate, oferind o oportunitate crucială pentru detectarea și tratarea timpurie a cancerului. Programul reprezintă un pas important pentru accesul egal la îngrijire medicală și prevenirea agravării bolilor în rândul populațiilor vulnerabile.