Astăzi, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a semnat Acordul de mediu pentru finalizarea Amenajării Hidroenergetice Răstolița, situată în județul Mureș.
Acordul prevede numeroase măsuri menite să asigure o dezvoltare durabilă a hidroenergiei, alături de protejarea biodiversității. Conform concluziilor evaluării de impact asupra mediului, proiectul va avea un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu condiția respectării măsurilor de reducere prevăzute în acord.
”Am fost asigurat că se va face totul pentru conservarea biodiversității care este esențială pentru păstrarea echilibrului ecologic în această zonă și că Hidroelectrica va implementa proiectul, într-o primă etapă, la un minim energetic asigurând monitorizarea factorilor de mediu pe toată perioada de executare a lucrărilor, dar și pe o perioada de minimum cinci ani după punerea în funcțiune a AHE Răstolița. Așa cum am mai spus, astfel de amenajări hidroenergetice ar trebui terminate cât mai repede. Avem nevoie de energie regenerabilă. E un pariu pe care l-am făcut cu ministrul Energiei în speranţa că anul acesta vom produce primul kilowatt/oră de energie electrică în judeţul Mureş, la Răstoliţa. Și intrăm în linie dreaptă!” – a declarat ministrul Mircea Fechet.
Hidrocentrala de la Răstolița, cu o putere instalată de 35,2 MW și o producție anuală de 58,14 GWh, este primul proiect hidroenergetic major construit după 1990 în România. Aprobată de Consiliul Interministerial și aliniată cu Strategia Energetică 2020-2030 și Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice, investiția prevede defrișarea a 39,38 ha pentru punerea în funcțiune. Situată în județul Mureș, hidrocentrala contribuie la creșterea ponderii energiei regenerabile, asigurând stabilitate sistemului energetic și sprijinind tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.