După mai bine de patru decenii de stagnare, proiectul hidroenergetic Cerna – Belareca, situat în zona localităților Băile Herculane, Mehadia și Cornereva (județul Caraș-Severin), a primit undă verde pentru continuarea lucrărilor
Obținerea acordului de mediu marchează un moment cheie pentru valorificarea unei investiții strategice, inițiată cu peste 45 de ani în urmă, dar cu un potențial energetic și ecologic considerabil.
Proiectul vine ca parte a unui efort național de consolidare a independenței energetice a României, prin creșterea producției interne de energie verde. Odată finalizată, amenajarea va aduce o creștere anuală a producției medii de energie electrică cu 40,2 GWh. De asemenea, lacul de acumulare de la Cornereva, cu un volum util de 7,11 milioane metri cubi, va permite stocarea a aproximativ 4,15 GWh de energie, contribuind astfel la stabilitatea rețelei și la reducerea costurilor pentru consumatori.
Din punct de vedere al protecției mediului, proiectul a trecut printr-un proces riguros de evaluare, bazat pe trei studii complexe de impact. Acestea au condus la implementarea unor măsuri clare pentru conservarea ecosistemelor, protejarea resurselor de apă și menținerea echilibrului natural, atât în perioada execuției, cât și în faza de operare.