Administrația Națională „Apele Române”, în colaborare cu Apele Române Mureș și alte structuri teritoriale, continuă monitorizarea și intervenția în zonele afectate de precipitațiile abundente și viiturile din ultimele zile
Deși debitele râurilor sunt în ușoară scădere, riscul de inundații se menține ridicat, în special în bazinul hidrografic al râurilor Covasna și Râul Negru, unde se propagă undele de viitură formate recent.
În bazinul Târlung, la stațiile hidrometrice Lunca Mărcușului și Babarunca s-au înregistrat cantități cumulate de precipitații de peste 100 litri pe metru pătrat în 48 de ore și 150 litri pe metru pătrat în patru zile. Aceste cantități au generat scurgeri importante de pe versanți și au activat torenții.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o actualizare a avertizării hidrologice în vigoare. Astfel, pentru intervalul 29 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 12:00, este în vigoare un cod roșu de inundații pe râurile din bazinele Râul Negru și sectorul Olt aval de confluența cu Râul Negru – amonte S.H. Hoghiz, în județele Harghita, Covasna și Brașov, precum și pe sectorul aval al râului Miletin, în județele Botoșani și Iași. Codul portocaliu rămâne activ până pe 30 mai, ora 24:00, pe mai multe râuri din zonele montane și submontane din centrul și estul țării, printre care Târnava Mare, Târnava Mică, Olt superior, Buzău amonte Acumularea Siriu, Trotuș și Bârlad superior. Alte sectoare de râu se află sub cod galben până pe 31 mai, ora 12:00, cu posibilitatea apariției unor creșteri rapide de debite care pot depăși cotele de apărare. Există risc și pe afluenți mici sau pe râuri necadastrate din zonele vizate.
Pentru a limita efectele viiturilor, acumulările hidrotehnice administrate de Apele Române – precum Paltinu, Măneciu, Siriu, Poiana Uzului și Săcele – au preluat până în prezent peste 20 de milioane de metri cubi de apă, asigurând tranzitarea în siguranță a viiturilor către aval. În bazinul superior al Siretului, tranzitarea viiturilor are loc controlat, în colaborare cu Hidroelectrica, fără riscuri pentru populația din aval. Debitele prognozate rămân sub nivelurile istorice din 2005 și 2016. Acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia viitura prognozată pe râul Prut, provenită din Ucraina. Debitul evacuat în prezent este de 150 mc/s, sub nivelul înregistrat în anul 2008.
În teren, Apele Române desfășoară intervenții în zonele critice. În județele Covasna și Brașov, 150 de angajați acționează în localitățile afectate. În zonele Bod și Borosneul Mare se utilizează pompe și peste 10.000 de saci de nisip pentru întărirea digurilor. La Băcel, apele au pătruns prin spatele digului de remu; echipele Apelor Române Olt colaborează cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna pentru reducerea riscurilor.