Sursa foto: Ministerul Educației - România

Ministerul Educației anunță un pas esențial în consolidarea unui sistem universitar coerent și clar definit: universitățile din România și-au asumat oficial misiunea academică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 199/2023 și ale Ordinului Ministerial nr. 3027/2025

Acest demers contribuie la conturarea unei arhitecturi transparente a mediului universitar, accesibilă atât pentru studenți, cât și pentru autorități, societate și comunitatea academică.

Potrivit noilor reglementări, fiecare instituție de învățământ superior a optat pentru una dintre cele trei misiuni disponibile, stipulate în Carta universitară:

  1. Educație – Universitățile cu această misiune se concentrează exclusiv pe activitățile de predare, învățare și evaluare, alături de cercetarea legată strict de procesul educațional. Relevanța academică este evaluată la nivel local și regional, conform unor criterii naționale și internaționale.

  2. Educație și Cercetare – Pe lângă activitățile didactice, aceste instituții desfășoară și activități de cercetare, vizând o relevanță academică extinsă, la nivel regional și național.

  3. Educație și Cercetare Avansată – Aceste universități integrează în mod activ educația prin cercetare și contribuie la dezvoltarea cunoașterii, economiei și tehnologiei la scară națională și internațională, fiind evaluate exclusiv prin indicatori internaționali.

În acest context, ministrul educației și cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară: „Prin acest demers, dublat de flexibilizarea organizării programelor academice într-o universitate prin eliminarea condiționărilor administrative între acestea (licență-master-doctorat-postdoctorat), încheiem cu adevărat implementarea modelului Bologna în sistemul de învățământ superior din România și intrăm într-o logică a normalității, în care chiar dacă toate universitățile sunt importante, asta nu înseamnă că toate trebuie să fie (sunt) la fel. Țara are nevoie de universități cu profiluri diferite.”

Ministrul explică, de asemenea, ce așteptări are de la fiecare tip de universitate:

  • Cele dedicate Educației ar trebui să răspundă dinamic nevoilor locale și regionale, formând specialiști bine pregătiți și oferind servicii relevante pentru comunitate.

  • Cele care îmbină Educația și Cercetarea trebuie să aducă o contribuție semnificativă și în planul cercetării aplicative, cu impact local, regional sau național.

  • Universitățile de Educație și Cercetare Avansată sunt chemate să formeze resursa umană prin activități intense de cercetare, să abordeze probleme teoretice și practice de anvergură și să inițieze proiecte educaționale și antreprenoriale inovatoare, inclusiv de tip disruptiv.