Ministerul Energiei a anunțat finalizarea cu succes a primei licitații pentru Contractele pentru Diferență (CfD), dedicate sprijinirii producerii de energie electrică din surse regenerabile, precum energia eoliană onshore și energia solară fotovoltaică
Licitația, organizată pe 12 decembrie 2024, a atras un interes considerabil, cu 48 de oferte depuse, dintre care 47 au fost eligibile pentru evaluarea financiară.
Rezultatele au confirmat câștigătorii: 21 de solicitanți vor semna contractele CfD, dintre care 11 pentru capacități fotovoltaice, însumând 432 MW, și 10 pentru proiecte eoliene onshore, totalizând 1.096 MW. În total, capacitatea contractată de 1.528 MW depășește obiectivul de 1.500 MW stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prețurile medii ponderate estimate pentru această primă rundă de CfD sunt de 65 EUR/MWh pentru energia eoliană onshore și 51 EUR/MWh pentru energia solară fotovoltaică. Prețurile câștigătoare au variat între un maxim de 77,33 EUR/MWh și un minim de 54,49 EUR/MWh pentru energia eoliană, respectiv între 54,18 EUR/MWh și 45,05 EUR/MWh pentru energia fotovoltaică. Contractele vor fi semnate la prețurile ofertate de fiecare câștigător.
„Finalizarea cu succes a primei runde de licitație de tip CFD este o promisiune îndeplinită pentru mandatul meu la ministerul energiei, dar și o premieră multiplă: prima licitație de acest fel în România și prima schemă pentru contracte de tip CFD finanțată din Fondul pentru Modernizare la nivel european. Ce înseamnă aceste contracte? Un preț fix pentru energia electrică produsă în noile capacități, pentru 15 ani de zile, preț stabilit în mod competitiv, prin licitație publică. Sunt foarte bucuros pentru că am avut un număr important de participanți, iar prețurile rezultate sunt foarte competitive, cu 20-30% sub prețurile maximale. Toate așteptările noastre privitoare la succesul acestei prime licitații au fost depășite, ceea ce confirmă încrederea pe care investitorii o au în România și în viitorul sistemului nostru energetic. Acest mecanism de sprijin financiar ajută la stimularea investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, reducând riscurile financiare pentru investitori și oferind predictibilitate pe termen lung. Acesta este doar începutul, pentru că și în anul care urmează vor fi organizate noi licitații de tip CFD: încă 3500MW pentru parcuri solare și eoliene, dar și o schemă complet nouă pentru capacități de stocare. Succesul acestei prime runde confirmă că este o soluție corectă, apreciată de investitori, și care răspunde așteptărilor acestora. Mai mult, ne îndeplinim prin contractele acestea și un nou jalon din #PNRR, ceea ce demonstrează un principiu simplu – dacă vrei, poți!”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.