Foto: Ministerul Mediului - România

Primele 10 panouri de avertizare au fost montate pe Transfăgărășan, ca parte a măsurilor de prevenire a interacțiunilor periculoase între oameni și urși. O altă măsură luată pentru a reduce aceste riscuri este relocarea urșilor.

Prefectura Argeș a început acest proces pe 11 septembrie, capturând primele animale, o ursoaică agresivă și puiul ei, care vor fi transferați în Sanctuarul de la Zărnești.

Urșii, în mod natural, evită contactul cu oamenii și nu intră în zone locuite decât dacă sunt atrași de surse de hrană. Persoanele care trăiesc în apropierea teritoriilor populate de urși trebuie să fie atente să nu lase resturi de mâncare sau gunoi în locuri accesibile animalelor. Orice interacțiune cu un animal sălbatic prezintă riscuri considerabile.

Dacă un urs devine violent în prezența oamenilor, șansele lui de supraviețuire scad dramatic. În cazul în care un urs nu poate fi relocat și nu mai poate fi reeducat să nu caute hrană de la oameni, soluția finală poate fi împușcarea lui. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a preveni conflictele și a proteja atât oamenii, cât și animalele sălbatice.

”Prin aceste panouri, participanţii la trafic sunt înştiinţaţi că hrănirea urşilor cerşetori este interzisă, dar şi periculoasă. În prezent, cei care hrănesc urşii riscă amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă o plătesc în 48 de ore, nu scot din buzunar mai mult de 200 de lei, de aceea, pentru a descuraja și mai mult această practică, luăm în calcul modificarea legislaţiei, astfel încât cei care nu respectă legea să fie amendaţi mult mai drastic. Vizitele urşilor cerşetori pe Transfăgărăşan au devenit deja o problemă gravă, nu doar pentru că sunt o ameninţare pentru turiştii care aleg să-i hrănească, ci şi pentru traficul rutier” a precizat ministrul Mircea Fechet.

„Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la Sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Cred că și șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru. Să nu uităm că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte!” a mai adăugat Mircea Fechet.