Oficialii Ministerului Sănătăţii se concentrează pe atragerea şi menţinerea medicilor în mediul rural şi în zonele non-universitare din România. Alexandru Rogobete a declarat: “Resurse există, trebuie doar să le direcţionăm corect.” /Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat importanţa acestei iniţiative!

Oficialii Ministerului Sănătăţii se concentrează pe atragerea şi menţinerea medicilor în mediul rural şi în zonele non-universitare din România, având în vedere deficitul mare din aceste zone, unde numărul de medici raportat la populaţie este doar o treime faţă de media Uniunii Europene.

„Resurse există, trebuie doar să le direcţionăm corect,” a afirmat secretarul de stat Alexandru Rogobete. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că problema nu se rezumă doar la pregătirea şi salarizarea medicilor, ci implică şi infrastructura şi administraţia publică locală.

Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONG-ul Medici pentru România, a organizat workshop-ul „Resurse Umane în Sănătate: Acţiuni Locale, Rezultate Naţionale”, axat pe reţinerea şi atragerea medicilor în zonele slab deservite.

Personalul medical este concentrat în Bucureşti şi în municipiile cu centre universitare, în timp ce multe judeţe din ţară au un număr de medici mult sub media UE.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce medici în zonele slab deservite,” a spus Alexandru Rafila, subliniind necesitatea unei soluţii comune care să includă digitalizarea şi debirocratizarea sistemului de rezidenţiat, menţinerea atractivităţii salariale şi construirea unei structuri de suport pentru tinerii medici, în parteneriat cu administraţia locală.

Organizaţia „Medici pentru România” oferă consiliere medicilor care doresc să revină în România, ajutându-i să se reintegreze în sistemul medical românesc.

Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, responsabil de implementarea PNRR în Sănătate, a declarat că PNRR include atât dezvoltarea de indicatori ai calităţii serviciilor medicale, cât şi dezvoltarea resursei umane.

Susţinem o soluţie integrată pentru o problemă care suprasolicită sistemul în anumite zone, lăsându-l descoperit în altele. Este necesară o descentralizare reală a sistemului, atât în privinţa clădirilor şi dotărilor, cât şi a suportului pentru atragerea şi retenţia personalului medical. Resurse există, trebuie doar să le direcţionăm corect în sistem,” a adăugat Rogobete.

Evenimentul a avut participarea reprezentanţilor Băncii Mondiale, Ambasadei SUA în România, Ministerului Finanţelor, Comisiei Europene prin DG Reform, Institutului Naţional de Management în Sănătate, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.