Deputații au adoptat un proiect de lege care impune vânzătorilor de tutun și alcool să solicite prezentarea buletinului pentru a verifica dacă cei care cumpără au vârsta minimă de 18 ani/ Această lege urmează să fie promulgată!

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care vânzătorii din unitățile comerciale și personalul localurilor publice sunt obligați să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice și produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani.

Legea urmează să fie promulgată.

Proiectul prevede completarea art. 3 din Legea nr. 349/2002 și modificarea și completarea Legii nr. 61/1991, în scopul implementării măsurii de consultare a documentelor de identitate la achiziționarea produselor din tutun și alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.

În situația în care această obligație nu este respectată, personalul localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale se expun la amenzi între 10.000 lei și 30.000 lei.

Senatul a adoptat proiectul pe 16 octombrie 2023, în calitate de prim for sesizat, iar votul favorable al Camerei Deputaților face ca legea să fie trimisă pentru promulgare.