Sticlele din plastic sunt de evitat deoarece ne expunem la substanțe toxice și bacterii dăunătoare. Situația devine și mai îngrijorătoare în timpul verii: apa dintr-un PET lăsat la soare poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate

„Noi preferăm să o luăm pe aia din sticlă, că e cea mai sănătoasă. Ştim că nu e corect să bem apă din plastic, că dacă rămâne foarte mult la soare, dauneaza sănătăţii!”, „Încerc să nu reutilizez o sticlă de plastic. Ştiu că sunt nocive, că elimina microplastice”, ne-au transmis două persoane.

Studiile confirmă acest lucru, mai ales în cazul sticlelor din plastic lăsate la soare. Substanțele chimice din plastic se transferă direct în apa sau sucul pe care le consumăm, iar efectele asupra sănătății pot fi extrem de dăunătoare.

„Aceste sticle conţin şi Bisfenol A, acel BPA, care e extem de toxic. Pe termen scurt, pot da simptome de tipul toxiinfecţiilor alimentare, dar pe termen lung, sunt corelate cu diverse tipuri de cancer”, ne explică medicul Miscoci Alina.

Dacă ați lăsat o sticlă de plastic cu apă în mașină timp de mai multe ore, ar fi recomandat să nu o consumați. Specialiștii avertizează că expunerea apei la temperaturi ridicate poate fi dăunătoare pentru sănătate. De aceea, este preferabil să păstrați apa într-un recipient de sticlă sau într-un termos, care sunt mult mai sigure.

„E un mediu propice pentru proliferarea a tot felul de bacterii. Atenţie la simptome de genul greaţă vărsături, diaree, dureri abdominale. Atenţie la simptome de tip respirator! Simptomele pot fi atât de variate, nu sunt toate doar simptome digestive”, spune medicul Miscoci Alina.

Dacă nu aveți altă opțiune și trebuie să consumați apă dintr-o sticlă de plastic, specialiștii recomandă să optați pentru recipientele de jumătate de litru, al căror conținut poate fi consumat rapid. Este important de menționat că organismul uman poate conține constant între 30.000 și 50.000 de particule de microplastic.