Potrivit unui proiect depus la Senat, care modifică legea învățământului preuniversitar, conducerea unităților de învățământ poate solicita introducerea obligatorie a uniformelor școlare.

La Senat a fost depus un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea, care propune modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 pentru a permite conducerea unităților de învățământ să impună utilizarea obligatorie a uniformelor școlare.

Scopul proiectului este „asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale”.

Conform inițiativei legislative, uniforma școlară ar urma să fie acordată gratuit elevilor, iar detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și încălțăminte ce compun uniforma ar urma să fie stabilite prin ordin al ministrului educației.

Finanțarea cheltuielilor pentru uniforme ar putea fi asigurată din fonduri guvernamentale, inclusiv din bugetul Ministerului Educației sau al altor instituții care coordonează unități în rețeaua națională școlară, precum și din fonduri externe nerambursabile.

Deputatul PSD argumentează în expunerea de motive a proiectului că uniforma școlară gratuită ar putea contribui la reducerea abandonului școlar, menționând că unele studii indică faptul că situația socioeconomică precară a familiilor poate duce la dificultăți în achiziționarea rechizitelor și a obiectelor vestimentare necesare frecventării școlii.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în Senat, care este primul for sesizat, urmând ca Camera Deputaților să fie decizională în acest caz.