Sursa foto: Raed Arafat/facebook

În primele zile ale lunii martie, incendiile de vegetație uscată și de pădure au afectat peste 4.600 de hectare, depășind suprafața arsă în întreaga lună februarie (4.400 de hectare) și fiind de peste 13 ori mai mare decât în ianuarie (350 de hectare)

Probabilitatea ca aceste incendii să apară în mod natural, în condițiile meteo actuale, este extrem de redusă, potrivit Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Tragediile nu au întârziat să apară: o femeie de 67 de ani și-a pierdut viața, iar două persoane au fost rănite, printre care un pompier care a suferit o fractură de șold și un traumatism cranian. Incendiile de vegetație nu doar distrug terenuri, ci pun în pericol vieți omenești, afectează fauna și contribuie la poluarea aerului.

Principalele cauze sunt arderea intenționată a vegetației și utilizarea focului deschis în zone cu risc. Cei care declanșează astfel de incendii riscă sancțiuni drastice, inclusiv răspundere penală în caz de victime sau pagube majore. Oricine observă persoane care aprind focuri ilegal este îndemnat să alerteze imediat autoritățile la numărul de urgență 112.