Conform noii măsuri adoptate de Guvernul României, șoferii care sunt testați pozitiv la testul rapid antidrog își vor recupera permisul dacă medicii legiști nu reușesc să confirme sau să infirme rezultatul testului efectuat în trafic, utilizând probe de sânge, în termen de 72 de ore.

Propunerea de modificare a OUG 84/2024 a fost făcută de premierul Marcel Ciolacu. Legea prevede faptul că permisul de conducere retras se va restitui șoferului „în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”.

În ordonanță se prezintă următoarele:

(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a  substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

(3) Permisul de conducere reținut, potrivit art.111 alin.(1) lit.b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

(4) Orice persoană testată cu un mijloc tehnic potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

(5) Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prezintă Guvernului lunar o analizăcomună cu privire la capacitatea de respectare a termenului prevăzut la alin.(1) și la măsurile adoptate în vederea realizării acestui obiectiv.

Art. 2 – Alineatul (21 ) al articolului 88 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins: „(21) Stabilirea prezenței în organism de substanțe psihoactive se face în instituțiile medicolegale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.”

Astfel, dacă testul de sânge nu este finalizat în termenul stabilit, șoferii își pot recupera actele, indiferent dacă erau sau nu sub influența drogurilor în momentul opririi.