Camera Deputaților a adoptat un proiect care impune instituțiilor publice de spectacole și concerte, începând cu 1 ianuarie 2025, indiferent de nivelul de subordonare și finanțare, să ofere persoanelor cu handicap accesibilitate la producțiile artistice!
Instituțiile vor trebui să organizeze cel puțin o producție artistică anuală dedicată persoanelor cu handicap, fie adaptând din repertoriul propriu, fie găzduind astfel de evenimente!
Ministra Culturii, Raluca Turcan, a descris adoptarea proiectului drept „un pas mare spre normalitate” și a exprimat încrederea că „managerii instituțiilor de spectacole și concerte vor valorifica pe deplin această oportunitate”.
„Măsură importantă pentru accesul la cultură pentru persoanele cu dizabilități! Astăzi, Camera Deputaților a adoptat legea care impune tuturor instituțiilor publice de spectacole și concerte să organizeze, începând cu anul 2025, cel puțin o producție artistică anuală adaptată/accesibilizată pentru persoanele cu dizabilități. Această inițiativă se bazează pe argumentul solid că persoanele cu dizabilități au aceeași dorință și nevoie de a experimenta și bucura de muzică, teatru, operă și alte forme de expresie culturală ca oricare altă persoană, dar sunt severe dezavantajate în accesul la cultură. Sunt convinsă că managerii instituțiilor de spectacole și concerte vor valorifica pe deplin această oportunitate. Mulțumesc societății civile pentru inspirație și susținerea în acest demers”, a scris Raluca Turcan miercuri pe Facebook.
Proiectul legislativ completează articolul 21 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
„Instituțiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare și finanțare, singure sau în parteneriat, vor asigura persoanelor cu handicap accesibilitatea producțiilor artistice, organizând cel puțin o producție artistică anuală, la alegere: dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită, începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată inițiativa legislativă.
La 29 aprilie, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, urmând ca votul Camerei Deputaților să fie decizional. Prin urmare, legea urmează să fie promulgată.