Laura Vicol (in imagine), fosta sefa a Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a fost retinuta de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore, in dosarul Nordis, alaturi de sotul ei, Vladimir Ciorba, principalul actionar al companiei Nordis, dupa ce au fost audiati la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Bucuresti, luni, 2 februarie 2025. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Dosarul Nordis: ÎCCJ judecă joi apelurile inculpaților, inclusiv Laura Vicol și Vladimir Ciorbă / DIICOT contestă măsurile preventive pentru șase persoane!

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va judeca joi, 13 februarie, apelurile formulate de inculpații din Dosarul Nordis, printre care se numără Laura Vicol, fost parlamentar PSD, și soțul său, Vladimir Ciorbă.

Nouă dintre cei 11 inculpați au contestat măsurile preventive dispuse de Curtea de Apel București, în timp ce DIICOT a formulat contestații pentru șase dintre aceștia.

Situația măsurilor preventive

Cinci inculpați – Laura Cătălina Vicol Ciorbă, Vladimir Răzvan Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poștoacă, Nicolae Cristian Poștoacă și Florin Alexandru Poștoacă – se află în arest preventiv și au contestat decizia instanței.

Alți patru inculpați, aflați în arest la domiciliu sau sub control judiciar, au formulat și ei contestații:

  • Arest la domiciliu: Bogdan Adalbert Șaitoș, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea
  • Control judiciar: George Marian Ivan

Doi inculpați – Cristian Andrei Matei și Gabriela Alina Vasile – nu au contestat măsura controlului judiciar. Însă, DIICOT a depus contestații pentru aceștia și pentru alți patru inculpați (Șaitoș, Răileanu, Oprea și Ivan), solicitând arestarea preventivă.

Deciziile anterioare și acuzațiile

Pe 5 februarie, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru cinci dintre inculpați până pe 6 martie, iar pentru trei a fost impus arestul la domiciliu. Alți trei inculpați au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

În Dosarul Nordis, cei 11 inculpați sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, înșelăciune și fraude fiscale.

Prejudiciul total este semnificativ, iar Poliția Română a instituit sechestru pe 201 imobile, spații comerciale, terenuri, autoturisme și a blocat 48 de conturi bancare.

Toate contestațiile vor fi analizate de instanța supremă joi, 13 februarie, la ora 14:00. Inițial, termenul fusese stabilit pentru 12 februarie, însă a fost amânat.