„Opt ilustrate din lumea ideală” si „Sleep #2″ sunt productii Saga Film, realizate de Radu Jude şi Christian Ferencz-Flatz ce au fost incluse în selecţia oficială a celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în afara competiţiei.
Premiera mondială a filmului, la care vor fi prezenți realizatorii, va avea loc pe 10 august, de la ora 14:30, la PalaCinema 1. Aceasta va fi urmată de alte trei proiecții, programate pentru 11 august la ora 18:45, 12 august la ora 16:00 și 14 august la ora 19:00.
„Acum mulţi ani, Hollis Frampton avea ideea că nu există decît un singur film imens, compus din toate fotografiile şi fotogramele din lume. Ideea are mult farmec, dar devine mai complicată o dată cu multiplicarea aproape infinită a imaginilor digitale şi mai ales o dată cu multiplicarea camerelor de supraveghere care transmit în flux continuu. Ceea ce am făcut în Sleep #2 a fost doar să smulg neantului câteva imagini de acest fel şi să le asamblez într-un film pe care sper să-l vadă cât mai multă lume. Ţin minte o glumă făcută de Times New Roman unde se spunea că un cineast român a luat înregistrările camerei de supraveghere de la un bancomat şi a câştigat Oscarul. Nu am ajuns atât de departe, dar cam asta am făcut şi eu. Şi de ce nu? Cinemaul e oricum peste tot, cum spunea Hollis Frampton. Nu ai decât să-l culegi”, a declarat Radu Jude.
Festivalul de Film de la Locarno este situat într-un oraș elvețiano-italian, înconjurat de munți și lângă un lac, festivalul îmbracă complet culorile sale caracteristice – negru și galbenul Leopardului – pentru o celebrare intensă a cinematografiei care durează 11 zile. Festivalul include peste 450 de proiecții, discuții, evenimente, conferințe, concerte, expoziții de artă, petreceri și multe altele, toate fiind situate la o distanță mică, fie că este vorba de o plimbare, o scurtă plimbare cu bicicleta sau o scurtă călătorie cu autobuzul.
Radu Jude (născut în 1977) este un regizor și scenarist român. Debutul său în lungmetraj The Happiest Girl in the World (2009) a fost selectat pentru mai mult de 50 de festivaluri internaționale de film. Câteva dintre filmele sale, inclusiv Aferim! (2015), I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians (2018) și Uppercase Print (2020), au câștigat mai multe premii în întreaga lume.
Christian Ferencz-Flatz (născut în 1981) este un filosof, afiliat la Institutul de Filosofie Alexandru Dragomir din București. Cercetările sale se referă la fenomenologie, teoria critică, filosofia istoriei, precum și filosofia filmului și mass-media. A publicat numeroase eseuri și articole de cercetare și a tradus în română lucrări teoretice cheie ale lui Edmund Husserl, Martin Heidegger, Walter Benjamin, Theodor W. Adorno și Siegfried Kracauer.