Consiliul Județean al Elevilor Prahova răspândesțte la nivelul județului Prahova „fenomenul” RISEN – Monitorizarea Respectării Statutului Elevului/ Află despre ce este vorba și cum poți trage un semnal de alarma în sistemul educational!

Consiliul Județean al Elevilor Prahova, unica structură de reprezentare a elevilor din județul nostru în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, își îndeplinește anual una dintre cele mai importante atribuții: monitorizarea respectării Statutului Elevului. Această activitate se desfășoară prin intermediul Raportului privind Implementarea Statutului Elevului la Nivel Național (RISEN).

Fii parte din schimbare! Contribuie la RISEN 2024! Fii vocea colegilor tăi!

RISEN, un instrument esențial care oferă o imagine autentică a situației din școli, are la baza răspunsurile a zeci de mii de elevi și cadre didactice din întreaga țară! RISEN este un raport pe care consiliile județene ale elevilor sunt obligate să-l disemineze anual. Acesta are rolul de a evalua modul în care drepturile și îndatoririle elevilor sunt respectate în fiecare unitate de învățământ din județul respectiv.

Lansarea anuală a formularului RISEJ (Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la Nivel Județean) reprezintă o inițiativă semnificativă , prin care se colectează opinii de la elevi și profesori din fiecare județ. Scopul principal este elaborarea unui raport național care să reflecte cu acuratețe gradul de cunoaștere și respectare a drepturilor și îndatoririlor elevilor în unitățile de învățământ

La final, Consiliul Județean al Elevilor Prahova va realiza un raport bazat pe răspunsurile elevilor și cadrelor didactice de pe raza județului Prahova.

Raportul este structurat în două părți esențiale!

  • Sondaje de opinie: În prima etapă, Consiliile Județene ale Elevilor (CJE) realizează sondaje în rândul elevilor și profesorilor, utilizând un formular furnizat de CNE și integrat într-o platformă națională accesibilă pe site-ul CNE.
  • Recomandări: După redactarea raportului, fiecare CJE va formula, în funcție de datele obținute din sondaje, recomandări specifice adresate autorităților locale. Aceste recomandări vor fi adaptate contextului particular al fiecărui județ și vor viza problemele identificate prin RISEJ. De asemenea, ele pot constitui un punct de plecare pentru strategia de dezvoltare a mandatului următor. Biroul executiv al CNE va oferi suport CJE-urilor în formularea acestor recomandări.

Alexandru-Antonio Soare Președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova: „Prin acest demers, Consiliul Județean al Elevilor Prahova, alături de structura națională a elevilor, contribuie anual la realizarea unei cartografieri detaliate a perspectivelor elevilor și cadrelor didactice asupra aplicării prevederilor din Statutul Elevului. La finalul raportului, setul de recomandări elaborat este destinat decidenților din domeniul educațional, având drept scop îmbunătățirea respectării drepturilor elevilor în școli și crearea unui mediu educațional mai just și echitabil. Alătură-te miilor de elevi care și-au făcut vocea auzită în anii trecuți și completează formularul RISEJ. Prin participarea ta, poți influența direct modul în care sunt respectate și aplicate drepturile și îndatoririle elevilor în unitățile de învățământ din județul tău. Opiniile tale vor contribui la crearea unui mediu educațional mai echitabil și la optimizarea actului educațional, asigurându-te că nevoile și așteptările elevilor sunt reflectate în deciziile locale.”

Implicarea ta este importantă! Completând acest formular, nu doar că vei ajuta la obținerea unei imagini clare a situației din școli, dar vei avea și posibilitatea de a influența deciziile care vor contura educația viitorului. Este oportunitatea ta de a face o diferență reală și de a contribui la o educație de calitate pentru toți elevii din județul tău.

FORMULAR: https://tally.so/r/w2klXL?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaaNYncWzrhh7jXV3NxOp_YKXYfci2-_40DVqMTnnLRIFHJykm68aPxDoc4_aem_ngeizH6v2Vj2fc8sTS6omA