Vineri, 13 decembrie 2024, a avut loc prima activitate realizată prin proiectul „Exploratorii Științei – Dincolo de Limitele Școlii”! Cu această ocazie, participanții au recapitulat și fixat noțiuni din programele școlare de biologie și chimie prin prisma experimentelor. Activitatea s-a desfășurat în laboratorul de chimie al Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” și a avut o durată de aproximativ două ore, timp în care elevii au fost fascinați de universul chimic.
Activitatea a constat într-o introducere teoretică, realizată de elevi și profesori, urmată de efectuarea de către participanți a șase experimente prin care au demonstrat factorii care influențează viteza reacțiilor în sistemele chimice și biochimice: concentrația reactanților, temperatura, suprafața de contact, prezența catalizatorilor, a enzimelor și inhibitorilor.
În urma experimentelor, toți elevii au sintetizat și tras concluziile a ceea ce au înțeles, prin lucru practic în echipă. Participanții au consemnat observațiile în fișe de lucru, elaborate de profesorii implicați în proiect.
Proiectul „Exploratorii Științei – Dincolo de Limitele Școlii” este finanțat prin Fondul Științescu Prahova – ediția 2024, un program implementat în județul Prahova de Fundația Comunitară Prahova, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțat la nivel local de Colen Impex, NA Solid Petroserve Ltd. – filiala România, Britt Construct și Hidroservco.
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru inițiative educaționale non-formale dezvoltat de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul strategic al Romanian-American Foundation, și implementat din 2015 prin 16 fundații comunitare.
În exclusivitate pentru PloieștiTV, organizatorii activității ne-au împărtășit primele gânduri după încheierea evenimentului!
Organizarea activității a necesitat o muncă colectivă a echipei timp de aproximativ o săptămână. Atât profesorii, cât și elevii care s-au ocupat de organizare au studiat întâi surse bibliografice despre temă, apoi au pregătit fișele de lucru și prezentarea. Totuși, o parte importantă a fost și pregătirea experimentelor. Înaintea activității s-au pregătit substanțele, soluțiile, sticlăria și materialele de laborator necesare și s-au realizat experimentele la o scară mică pentru a ne asigura că acestea funcționează. În dimineața dinaintea activității s-au făcut ultimele pregătiri: au fost aduse în laborator materialele necesare activității și s-a pregătit prezentarea.
Atmosfera a fost una plăcută, iar participanții au demonstrat un interes deosebit pentru tema abordată. Aceștia au interacționat activ cu elevii și profesorii care au pregătit activitățile, punând întrebări legate de experimentele desfășurate. La final, grupele de participanți au împărtășit rezultatele experimentelor, iar profesorii au tras concluzii esențiale pentru consolidarea cunoștințelor dobândite.
Activitatea „Timpul și mișcarea: Secretele cineticii în biologie și chimie”, finanțată prin Fondul Științescu, a fost un real succes. Participanții au fost fascinați de tema interdisciplinară abordată, care a inclus experimente ce au demonstrat noțiunile teoretice prezentate și au implicat completarea fișelor de lucru realizate de profesori. Activitatea a fost concepută pentru a stimula interacțiunea dintre participanți și pentru a încuraja colaborarea în echipă, pe lângă aprofundarea cunoștințelor științifice. – au declarat cei implicați în realizarea evenimentului.
Atât eu, cât și colegii mei, împreună cu profesorii din echipă, suntem dornici să continuăm organizarea lunară a celorlalte șase activități ale proiectului, având ca obiectiv principal să facem știința mai accesibilă și înțeleasă de către elevi.- a încheiat Mihai, unul dintre elevii remarcați în liceu pentru performanțele obținute la Olimpiada de Chimie, de-a lungul celor 4 ani de liceu.