CJE PRAHOVA a organizat un nou atelier pentru elevi: “VIITORUL ÎNCEPE AICI! DESCOPERĂ ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL, TEHNIC, CONFESIONAL ȘI VOCAȚIONAL”! Şcoala în prima sesiune a proiectului a Școala Gimnazială “Henri Mathias-Berthelot”, Municipiul Ploiești!

Iniţiatorul proiectului este Carp Andrei Raul, director al Departamentului pentru Învățământul Profesional, Tehnic, Confesional şi Vocațional şi Preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor Liceul Tehnologic “1 Mai” Ploieşti!

Care este scopul proiectului?

Acest proiect are ca obiectiv schimbarea percepției negative a elevilor de gimnaziu asupra învățământului profesional, tehnic, confesional și vocațional (IPTCV). Prin activități interactive și o comunicare mai clară a beneficiilor acestui sistem educațional, ne propunem să le arătăm elevilor că aceste profile nu reprezintă o alegere de compromis, ci o oportunitate reală pentru o carieră sigură, stabilă și bine plătită.

Prin acest proiect, organizatorii au avut ca scop principal a fost informarea a 60 de elevi despre beneficiile profilelor aferente departamentului, dar şi schimbarea percepției elevilor de gimnaziu asupra învățământului profesional, tehnic, confesional și vocațional (IPTCV) prin experiențe directe și exemple de succes.

De asemenea, tinerii cu vârste cuprinse între 13-16 ani reprezintă grupul ţintă al proiectului.

Feedback: ce spun elevii care au luat parte la activitate?

În urma activităţii, majoritatea participanților au considerat că prezentarea a fost clară și bine structurată.

„Da. A fost clară și bine structurată.” „A fost clară, dar cam scurtă.”  „Foarte structurată și bine explicată.”

Mulţi elevi au început să vadă o oportunitate o astfel de formă de învăţământ!

„A fost realist și convingător, mai ales când am jucat un joc despre informațiile din prezentare.” „Învățământul vocațional a fost cel mai interesant pentru mine, deoarece acolo mă voi îndrepta.

De asemenea, participanții au oferit câteva sugestii pentru îmbunătățirea atelierului, deși unii au considerat că prezentarea a fost complete.

În concluzie, atelierul a fost apreciat pentru claritatea, organizarea și aplicabilitatea sa. Totuși, pentru a-l îmbunătăți, se pot implementa următoarele:

  • Introducerea unor elemente interactive, precum quiz-uri și jocuri educative, pentru a spori implicarea participanților.
  • Adăugarea mai multor studii de caz, care să ilustreze concret aplicabilitatea fiecărui traseu educațional.
  • Utilizarea videoclipurilor și demonstrațiilor practice, pentru a face prezentarea mai dinamică și captivantă.
  • Oferirea unor informații detaliate despre carierele disponibile după absolvirea fiecărui tip de învățământ.

Implementarea acestor sugestii ar putea crește impactul viitoarelor ateliere, asigurând o mai mare implicare a participanților și o înțelegere mai profundă a informațiilor prezentate. – CJE PRAHOVA